bandbreedte

In computernetwerken verwijst bandbreedte naar de meting van gegevens die binnen een bepaalde tijd tussen twee punten worden overgedragen. Meestal uitgedrukt in bits, megabits of gigabits per seconde, wordt de bandbreedte gedeeld tussen apparaten die op hetzelfde netwerk zijn aangesloten; dit betekent dat activiteiten zoals het streamen van video-inhoud of het downloaden van grote bestanden een grote hoeveelheid bandbreedte kunnen gebruiken en verbindingen voor andere apparaten op het netwerk kunnen vertragen.

Bandbreedte kan ook betrekking hebben op sommige apparaten voor gegevensoverdracht zelf, zoals in het geval van I / O-apparaten. Een snelle diskdrive kan bijvoorbeeld worden gehinderd door een bus met een lage bandbreedte. Dit is de belangrijkste reden waarom bussen zoals AGP zijn ontwikkeld voor de pc.

In telecommunicatie verwijst bandbreedte naar het bereik dat een signaal binnen een frequentieband draagt. Dit type bandbreedte wordt gemeten in Hertz (Hz) en wordt berekend door het verschil te vinden tussen de bovenste en onderste frequentielimieten van een signaal. Het is belangrijk op te merken dat verschillende soorten signalen (muziek, spraak, beeld, enz.) Verschillende bandbreedtes vereisen.

Bandbreedte versus snelheid

Hoewel bandbreedte en snelheid (of latentie) nauw verwant zijn en vaak door elkaar worden gebruikt, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee concepten:

  • Bandbreedte beschrijft de hoeveelheid gegevens die op een bepaald moment kan worden overgedragen.
  • Snelheid beschrijft de tijd die nodig is om gegevens over te dragen.

Om een ​​analogie te gebruiken, denk aan een snelweg tussen de staten. Het aantal auto’s dat binnen een bepaald tijdsbestek van de ene naar de andere mijlpaal kan rijden, wordt beschouwd als de bandbreedte van de snelweg, terwijl de snelheid de snelheid is die een auto nodig heeft om tussen mijlpalen te rijden. Factoren die van invloed zijn op de bandbreedte zijn onder meer de grootte van de weg (of de grootte van de kabel) en het aantal auto’s dat tegelijkertijd probeert te rijden (of het aantal verbindingen dat tegelijkertijd in gebruik is). Bandbreedte kan zeker van invloed zijn op de snelheid (hoe meer auto’s er op de weg zijn, hoe langer het duurt voordat ze allemaal van de ene plaats naar de andere komen), maar de verbindingssnelheden kunnen ook worden vertraagd door de afstand die gegevens nodig hebben en andere omgevingsfactoren. Samen zorgen bandbreedte en snelheid voor de doorvoer van een netwerk.

NEXT
bandbreedte hog