Debitel slokt Talkline op

Met de overname van Talkline door Debitel ontstaat de sterkste Duitse aanbieder van mobiele telefonie die niet over een eigen netwerk beschikt. Het gecombineerde bedrijf heeft nu ongeveer dertien miljoen klanten – concurrent Freenet heeft slechts de helft van dat aantal. Naar verluidt had de concurrent ook belangstelling voor Talkline.

Vanaf vandaag is Debitel AG 3,8 miljoen mobiele telefoonklanten rijker. Deze zijn ingebracht door de voormalige concurrent Talkline, met wiens moedermaatschappij TDC de in Stuttgart gevestigde aanbieder van mobiele diensten overeenstemming heeft bereikt over een overname. De deal, die Debitel van ongeveer 560 miljoen euro verlost, maakt de onderneming momenteel ook de sterkste makelaar van mobiele telefooncontracten van de netwerkoperatoren T-Mobile, E-Plus, O2 en Vodafone.

Het fusiebedrijf bedient nu bijna dertien miljoen mobiele telefoonklanten – meer dan twee keer zoveel als zijn grootste concurrent tot nu toe, Freenet, dat begin maart van dit jaar uiteindelijk met Mobilcom werd gefuseerd. Debitel CEO Axel Rückert is dan ook overtuigd van de overwinning: “Met de overname van Talkline is alle speculatie over wie de leiding zal nemen in de consolidatie van de markt voor mobiele telefonie in Duitsland voor eens en voor altijd voorbij.”

Volgens berichten van vorige week was Freenet ook geïnteresseerd in Talkline, wat de overnameprijs van naar schatting 500 miljoen euro waarschijnlijk omhoog heeft gedreven. De Talkline-groep, waartoe ook de mobiele discounter Callmobile behoort, behaalde in 2006 een omzet van meer dan een miljard euro.

In de komende weken moet overeenstemming worden bereikt over een merkstrategie. Oliver Steil, directeur verkoop en marketing van Debitel, kondigde aan dat het bedrijf zich in de toekomst sterker zal positioneren in alle verkoopkanalen en zich meer zal richten op service en advies. De overname moet nog worden goedgekeurd door de kartelautoriteiten. Debitel wil de overeenkomst tegen de herfst van dit jaar afronden.