Henning Meyer wordt hoofd MSP en Cloud bij Infinigate

De oprichter en CEO van Acmeo, Henning Meyer, gaat zich met onmiddellijke ingang concentreren op de uitbouw van de MSP- en Cloud-business bij moederbedrijf Infinigate. Zijn taken in Hannover zullen worden overgenomen door Richard Huth, verantwoordelijk voor Integratie & Legal bij Infinigate.

Iets meer dan een week geleden kondigde Henning Meyer de verkoop aan van zijn systeemhuis MR Systeme. Nu maakt de oprichter van Acmeo bekend dat hij de leiding van de managed services specialist uit Hannover in andere handen legt. Met onmiddellijke ingang zal de manager op voltijdse basis instaan voor de strategische ontwikkeling van de MSP en cloud business van de Infinigate Group. De Zwitserse beveiligingsdistributeur nam Acmeo in oktober 2018 over.

Al in 2019 begon Meyer met leidinggevenden uit zijn team om de managed services-activiteiten bij Infinigate vooruit te stuwen en hiervoor speciale eenheden op te zetten in de afzonderlijke nationale bedrijven van de groep onder het label “Infinigate MSP”. Hij zegt echter dat deze taak te groot is om in deeltijd te worden uitgevoerd naast het beheer van Acmeo. “Dit is geen parttime baan, het is een fulltime baan”, noemt de IT’er als reden waarom hij de operationele verantwoordelijkheid voor de VAD nu uit handen geeft. Als Senior Vice President (SVP) MSP & Cloud bij Infinigate blijft hij op een hoger niveau verantwoordelijk voor “zijn” bedrijf en zal hij de toekomstige ontwikkeling mede bepalen.

Gebruik maken van synergie

Meyers rol in Hannover wordt met onmiddellijke ingang overgenomen door Richard Huth, die als SVP Group Business Integration & Legal ook deel uitmaakt van het managementteam van Infinigate. Tot eind 2018 werkte de manager bijna twaalf jaar voor de distributeur als Chief Finance Officer (CFO). In zijn huidige functie zorgt hij voor de naadloze integratie van de overgenomen ondernemingen in de groep. Intussen leidde Huth gedurende enkele maanden de activiteiten van de Infinigate-ondernemingen in de Benelux en het Verenigd Koninkrijk. Nu verhuist hij van de Theems naar de Leine. Tot zijn taken bij Acmeo behoren het nader tot elkaar brengen van de MSP-dochter en Infinigate Duitsland en het ontwikkelen van synergiepotentieel.

Officieel is Meyers werkplek met de functiewisseling in het hoofdkantoor van de distributeur in Rotkreuz aan de Zugersee. Het centrum van zijn leven zal echter in Hannover blijven.

Commentaar

Turnaround of logische stap?

Op het eerste gezicht lijken de overstap van Henning Meyer naar het management van Infinigate en de nauwere integratie van Acmeo in de groep op een turnaround. Sinds de overname van de gespecialiseerde distributeur, goed twee jaar geleden, hebben alle betrokkenen altijd benadrukt dat het bedrijf operationeel onafhankelijk zou blijven om zijn consistente focus op beheerde diensten niet af te zwakken. De marktontwikkeling geeft het managementteam rond Klaus Schlichtherle, CEO bij Infinigate, echter waarschijnlijk goede redenen voor de koerscorrectie.

De vraag naar managed security services neemt duidelijk toe. Volgens IDC zijn de wereldwijde uitgaven voor deze diensten nu groter dan die voor advies- en integratiediensten. Tot 2024 zal het segment jaarlijks met 13,6 procent blijven groeien, sneller dan de gehele IT-beveiligingsmarkt (plus 8,1 procent). Fabrikanten zetten de trend door. Deze zomer nog bijvoorbeeld kondigde Sophos, een van de belangrijkste providers in de portefeuille van Infinigate, aan dat het zijn on-premise activiteiten binnen drie jaar zou stopzetten ten gunste van het as-a-service model. Bovendien investeren directe concurrenten, zoals Exclusive Networks of Tech Data, massaal in managed security-aanbiedingen voor het kanaal.

De dynamiek van de markt dwingt Infinigate dus om het aandeel van managed services in zijn dienstencatalogus uit te breiden om niet achterop te raken. Vooral in dit dienstenmodel wordt de distributie meer op de proef gesteld wat partnerondersteuning betreft dan in de klassieke wederverkoop- en integratiebusiness. Met zijn expertise brengt Meyer, die al meer dan tien jaar talloze Duitse systeemhuizen begeleidt in hun transformatie naar MSP’s, de beste voorwaarden mee om deze business op internationaal niveau vooruit te stuwen.

Corona als katalysator

De pandemie zou de trend zelfs kunnen versterken. Veel bedrijven zullen na de Corona-crisis immers waarschijnlijk niet over voldoende kapitaal beschikken om de beveiligingsoplossingen te kopen die zij nodig hebben. In ieder geval is het al jaren moeilijk om gespecialiseerd personeel te krijgen voor het beheer van de systemen. Extern geleverde managed services, waarvoor berekenbare maandelijkse kosten in rekening worden gebracht, zijn daarom een alternatieve optie voor gebruikers.

Infinigate’s aankondiging rept met geen woord van dit alles. Maar de voortdurende transformatie van de beveiligingssector van on-premises naar as-a-service is voelbaar. Voor een distributeur die zich toelegt op de verkoop van beveiligingsoplossingen, zou het nalatig zijn deze ontwikkeling te negeren. Het opnemen van Meyer in het management van de groep en een nauwere integratie van Acmeo met de Duitse organisatie van Infinigate lijken tegen deze achtergrond logische stappen.