Welke smartwatches krijgen Wear OS 3

Google heeft enkele van de (vele) twijfels weggenomen over Wear OS 3, de herziening van het besturingssysteem voor wearables ontworpen naast Samsung

Tijdens Google I/O 2021 in mei kondigde Google Wear OS 3 aan, het besturingssysteem ontworpen voor smartwatches afgeleid van de groene stip, het onderwerp van een echte revolutie die verder is gegaan dan wat de banale nummeringswijziging van Wear OS 2 naar Wear OS 3 suggereert.

Google heeft samengewerkt met Samsung om het besturingssysteem te reviseren en te optimaliseren als nooit tevoren. Het feit dat Seoul heeft besloten het Tizen-besturingssysteem, dat enige tijd geleden intern werd ontwikkeld om diverse producten, waaronder Koreaanse wearables, aan te drijven, in de ijskast te zetten, geeft een idee van het belang van het werk, terwijl het ook bij gebruikers en insiders in de industrie verwachtingen wekt over Wear OS 3. Vanwege de omvang van de vernieuwingen die Wear OS 3 van Google en Samsung naar verwachting zal introduceren, zijn er al sinds de aankondiging vragen over de vraag of smartwatches die al op de markt zijn de capaciteiten hebben om Wear OS 3 te draaien, en het feit dat bedrijven als Fossil en Mobvoi niet duidelijk zijn geweest over hun updateplannen heeft deze twijfels alleen maar versterkt.

Slechts drie smartwatches zullen Wear OS 3 krijgen

Twijfels waarvan nu, achteraf gezien, gezegd kan worden dat ze terecht zijn. Google heeft zich onlangs uitgesproken en de vrees bevestigd: de huidige smartwatches die Wear OS 3 zullen krijgen, zijn op de vingers van één hand te tellen. Niet alleen dat, maar er zijn er nog twee over: alleen de TicWatch Pro 3 GPS, TicWatch Pro 3 Cellular/LTE en TicWatch E3, allemaal gemaakt door Mobvoi, zullen de update naar het aankomende OS krijgen.

Google heeft laten doorschemeren dat zowel Mobvoi als de Fossil-groep nieuwe smartwatches op de markt zullen brengen – Fossil heeft de afgelopen uren ook duidelijk gemaakt dat “ze tegen het einde van het jaar zullen arriveren” – die niet direct uit de doos Wear OS 3 zullen hebben, maar waarvoor de update optioneel zal zijn.

Het is moeilijk om zo’n afwijkend beeld te verklaren, met slechts drie van de vele modellen op de markt die de update zullen ontvangen en andere die zullen uitkomen die niet vanaf de fabriek Wear OS 3 zullen hebben. En zelfs Google had duidelijker kunnen zijn in zijn communicatie: producten die niet native worden geleverd met Wear OS 3, aldus Google, kunnen gevolgen hebben voor de gebruikerservaring.

Het is niet duidelijk of het zou kunnen gaan om ontbrekende functies of herziene prestaties, maar gebruikers hebben meer informatie nodig om een weloverwogen keuze te kunnen maken: Google heeft beloofd dat het te zijner tijd alle nodige informatie zal verstrekken. Als je echter een muntje zou opgooien over een van de twee mogelijke verklaringen, zou de kans groter zijn dat het op de herziene prestaties uitkomt.

Wear OS 3 vergt mogelijk veel kracht

De kleinste gemene deler onder de drie door Google genoemde TicWatches die Wear OS 3 zullen krijgen, is de chip: ze hebben allemaal Qualcomm’s Snapdragon Wear 4100, dus het is mogelijk dat eerdere generaties van de Amerikaanse wearable-chip niet de “kracht” hebben die nodig is om het nieuwe OS zonder enorme belasting aan te kunnen.

Het zal allemaal later duidelijk worden, en daar is nog genoeg tijd voor: Wear OS 3 komt pas in juni 2022, maar Google heeft duidelijk gemaakt dat degenen die besluiten bij Watch OS 2 te blijven, nog steeds beveiligingsupdates en enkele functionele vernieuwingen zullen ontvangen.