Smartwatch: een gids voor de beste smartwatches op de markt

Smartwatches zijn moderne, intelligente apparaten waarmee u geavanceerde smartphone-achtige functionaliteit in uw horloge kunt hebben. U kunt bijvoorbeeld bellen, e-mails lezen, berichten versturen en uw sociale profielen bekijken, maar ook fitness- en gezondheidsapps gebruiken, zoals een stappenteller en hartslagmeter. Deze toestellen zijn te koop op de officiële websites van fabrikanten als Samsung, Apple en Huawei, of in de smartwatch-sectie van Amazon, en vertegenwoordigen de nieuwste technologische evolutie in de sector.

Smartwatches: kenmerken en eigenschappen

Smartwatches zijn smartwatches, miniatuurcomputers die niet alleen de tijd aangeven, maar ook tal van andere functies bieden. Ze kunnen digitaal zijn, met autonome en geavanceerde functies, of hybride, alleen koppelbaar met bepaalde apparaten van hetzelfde merk. Ze worden gekenmerkt door een OLED- of LCD-scherm, afhankelijk van het model; het eerste biedt een langere batterijlevensduur en een hoge resolutie, het tweede is minder krachtig maar helderder, vooral buiten in natuurlijk zonlicht.

Sommige smartwatches bieden ook een touchscreen, zodat het digitale horloge kan worden gebruikt als een miniatuursmartphone, terwijl andere apparaten gebruikmaken van knoppen, roterende randen en drukknoppen, een rudimentair systeem dat typisch is voor goedkopere apparaten uit het midden- en lage segment. Er zitten sensoren in de smartwatch om bijvoorbeeld de hartslag te meten, stappen te tellen tijdens het hardlopen of wandelen, gebruik te maken van GPS-navigatie of Bluetooth-verbinding.

Geavanceerde functies, die alleen beschikbaar zijn op de beste smartwatches op de markt, zijn 4G Wi-Fi-compatibiliteit en NFC-technologie voor mobiele betalingen. Elk toestel heeft uiteraard zijn eigen hardwarecomponenten, waarvan de prestaties van het toestel afhangen, afhankelijk van het RAM-geheugen, het interne geheugen en de processor die erin is geïnstalleerd. Met de meeste moderne smartwatches is het mogelijk om apps te gebruiken, naar muziek te luisteren en e-mails te lezen, berichten en spraaknotities te verzenden en ontvangen, of toegang te krijgen tot sociale netwerkprofielen.

Ook is het, afhankelijk van het model smartwatch, mogelijk om het adresboek en de kalender te bekijken, de agenda en afspraken te beheren, het weer te regelen via specifieke widgets, oproepen te plaatsen en te ontvangen, gegevens op te slaan en video’s af te spelen. Tot slot kun je met sommige van de nieuwste generaties geavanceerde apparaten externe apparaten via Bluetooth aansluiten, waaronder de AirPods-oortjes van Apple, of je smartwatch synchroniseren met je smartphone of tablet.

Apple Watch: functies, modellen en prijzen

Velen beschouwen de Apple Watch als de beste smarwatch op de markt. Het is het enige officiële model dat door het bedrijf uit Cupertino wordt gemaakt, en is volledig compatibel met de Apple-apparaten iPhone, iPad, iPod Touch en Mac. De Apple smartwatch heeft nu de Series 4 bereikt, de nieuwste evolutie van het hybride polshorloge, op de markt verkrijgbaar met een aanschafprijs vanaf 439 euro voor de basisversie, tot 1.579 euro voor de Apple Watch Series 4 Hermes, met een handgemaakte lederen band en roestvrijstalen kast.

Het is voorzien van een 1,78-inch Retina OLED-display, met een resolutie van 448×368 pixels en versterkt Ion-X-glas. De behuizing is gemaakt van aluminium, met een IP6x en IP68/67 waterbestendigheidscertificaat, dat een diepte tot 50 meter garandeert, met een gewicht van 30 gram en afmetingen van 40 mm hoog bij 34 mm breed. De App Watch Series 4 biedt tot 18 uur spreektijd, wordt aangedreven door een 64-bit dual-core S4-processor, draait watchOS 5 besturingssysteem, met 16 GB interne opslag, Bluetooth 5.0, Wi-Fi en GPS-connectiviteit.

De functies van deze Apple smartwatch zijn onder andere een elektrocardiogram om de pols, meldingen als je hartslag te hoog of te laag is, noodoproepen als je ziek wordt, het monitoren van parameters voor sporttraining, maar ook de mogelijkheid om de workout te delen met vrienden, doelen te stellen om te bereiken en elkaar op afstand uit te dagen. Daarnaast kun je met de Apple Watch Series 4 berichten versturen en ontvangen, muziek streamen op Apple Music en Apple Podcasts, bellen en de Walkie-Talkie functie gebruiken.

De modellen van de Apple smartwatch zijn echt veel, vanaf de basisversie vanaf € 439, verkrijgbaar in zilver, goud, siderisch grijs, met aluminium behuizing en eenvoudige Sport band of Loop, in wit, zwart, roze zand en schelp. Andere modellen bieden een roestvrijstalen behuizing met prijzen vanaf €709, GPS + Cellular-functie met compatibiliteit voor 4G LTE- en UMTS-verbindingen, die ten minste €539 kosten, terwijl anderen de Nike Sport-band hebben voor een betere ademende werking, en zelfs de luxe Hermes-modellen.

Samsung smartwatches: modellen, functies en prijzen

Tot de beste smartwatches op de markt behoort de Samsung Galaxy Watch Active, een modern apparaat met een verfijnd en aantrekkelijk design. Hij is iets minder zwaar dan de Apple Watch, weegt 25 gram en is 39,5 mm hoog en breed. Het 1,10-inch Super AMOLED-scherm heeft een resolutie van 360×360 pixels, met een capacitief multi-touch scherm, versnellingsmeter, barometer, helderheidssensor en gyroscoop, uitgerust met een 230 mAh batterij die tot 45 uur batterijduur biedt in gespreksmodus.

Deze Samsung smartwatch is voorzien van een dual-core processor met een kloksnelheid van 1,15 GHz, met 0,75 GB RAM en 4 GB extern geheugen, Tizen besturingssysteem, Bluetooth 4.2 compatibiliteit, NFC-technologie en GPS geolocatie. De Galaxy Watch Active beschikt onder meer over sporttracking met een ingebouwde bewegingssensor, hartslagmeting met alarminstellingen om stress te beheersen, een stappenteller, een sensor die hellingshoekgegevens levert, sociale netwerken en draadloos opladen.

Er zijn talloze apps te installeren, zoals Endomondo, Strava, MyFitnessPal, C25K, MapMyRun en Spotify. De Galaxy Watch Active is verkrijgbaar in verschillende kleuren, met een grijze, zwarte, groene en roze behuizing en een grijs, zwart, groen, roze, geel, wit en oranje bandje. De Galaxy Watch Active kost 249 euro, de Samsung Gear S3 kost ongeveer 202 euro en is verkrijgbaar in een Classic- en Frontier-versie.

De specificaties zijn vergelijkbaar met die van de Galaxy Watch Active, maar de laatstgenoemde is het tophorloge van Samsung. Als alternatief kunt u kiezen voor de Gear Sport, die bijna 30e minder kost dan de Gear S3, een toestel dat speciaal is ontworpen voor fitness en training. Ook niet te onderschatten is de Galaxy Watch 46mm smartwatch van Samsung, een model met een prijs van 329 euro, dat een groter 1,3-inch display heeft en zowel in Bluetooth- als 4G LTE-versie verkrijgbaar is.

Huawei smartwatches: modellen, functies en prijzen

De afgelopen jaren heeft Huawei zich gevestigd als een van de beste techbedrijven, steeds populairder voor smartphones zoals de Mate 20, maar ook Android smartwatches en tablets. Een van de nieuwste toestellen is de Watch 2, die compatibel is met 4G LTE-verbindingen en verkrijgbaar is in een klassieke of sportieve versie. Het heeft een roestvrijstalen behuizing en een 1,2-inch AMOLED-scherm, met een resolutie van 390×390 pixels en een IP68-certificering, waarmee je het toestel tot anderhalve meter diepte kunt onderdompelen en ongeveer 30 minuten in het water kunt laten liggen zonder het te beschadigen.

De Watch 2 van Huawei naar een HR-sensor voor het bijhouden van hartslagen, GPS-module en Bluetooth 4.1LE, met Qualcomm Snapdragon Wear 2100-processor en Wear OS 1.1-besturingssysteem, met 0,76 GB RAM en 4 GB intern geheugen. Een ander model Huawei smartwatch is de Watch GT, met een kastgrootte van 46 of 42 mm, met een nieuwe hoge batterijlevensduur, real-time hartmonitoring, GPS, Glonass en Galileo satellietplaatsbepaling, workout apps en meerdere sportmodi.

Of u kunt de Huawei Fit kopen, een toestel dat speciaal voor sporters is gemaakt, met een zwart-witscherm dat het stroomverbruik beperkt, een aluminium behuizing, een 1,04-inch scherm met een resolutie van 208×208 pixels, Always on-functionaliteit om de tijd te controleren zonder de smartwatch te activeren en een HR-sensor. De prijzen zijn ongeveer 149€ voor de Huawei Fit, 199€ voor de Watch GT en 244€ voor de Watch 2. Deze laatste is verkrijgbaar in oranje, zwart en donkergrijs, met vijf verschillende bandjes om uit te kiezen naar wens.

Xiaomi smartwatches: kenmerken, modellen en prijzen

Xiaomi is een steeds populairder wordend Chinees bedrijf, dat smartphones en smartwatches aanbiedt tegen zeer concurrerende prijzen, allemaal van goede kwaliteit met een modern en waardevol design. Een van de apparaten op de markt is de Amazfit Smartwatch 2, die is voorzien van een 1,34-inch OLED-scherm met een resolutie van 320×300 pixels, een keramische behuizing en een siliconen band, met aan de rechterkant drie grote knoppen om bepaalde functies handmatig te beheren.

Technische specificaties zien een 1,2 GHz Ingenic M200S dual-core processor, met 0,512 GB RAM en 4Gb aan interne opslag, compatibel met GPS + Glonass-tracking, Wi-Fi-verbinding en hartslagdetectie, magnetisch kompas, app-beheer, oproepen, berichten en meldingen. De Amazfit Smartwatch 2 kost €146, met een batterij die 5 dagen meegaat op een lading.

Een ander Xiaomi smartwatchmodel is de Amazfit Bip, een budgetapparaat dat voor slechts €120 te koop is, met workout tracking, hartslagmeting, GPS-satellietlocatie plus Glonass, Bluetooth 4.0 LE en IP68-certificering, wat een goede water- en weerbestendigheid garandeert. De 190 mAh-batterij levert precies genoeg energie, ongeveer 22 uur met geactiveerde GPS, terwijl hij is voorzien van alle belangrijke sensoren, zoals HR, barometer en versnellingsmeter.

Fossil smartwatches: modellen, functies en prijzen

Fossil heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld door zich op de smartwatchmarkt te begeven en biedt producten die technologisch adequaat zijn, maar tegelijkertijd elegant en verfijnd. Dit zijn high-end apparaten die bijzonder duur zijn, maar het bedrijf beschikt over een van de breedste en meest gevarieerde assortimenten in de industrie, met tal van Fossil smartwatch-modellen in de verkoop. Een daarvan is de nieuwe Fossil Gen 4, verkrijgbaar in de versies Q Venture HR en Q Explorist HR, met prijzen vanaf £268.

De Fossil Gen 4 is een Android-smartwatch met Wear OS, een 42 mm roestvrijstalen behuizing, touchscreen display, GPS-tracking, NFC-technologie voor Google Pay-betalingen, HR-sensor voor hartslagmeting, IP67-certificering voor waterbestendigheid en mogelijkheden voor stappenteller, calorieën tellen en afstand meten. Een ander niet-zo-nieuw model van Fossil is de Misfit Phase, die in de smartwatchsectie van Amazon 507 euro kost.

Het apparaat is een hybride, met een 1,61-inch scherm en een aluminium behuizing, zonder geavanceerde digitale systemen, behalve wat WhatsApp-notificaties, berichten en e-mails. De batterij is echter zeer krachtig, wat zorgt voor een uitzonderlijke autonomie, terwijl de echte kracht het ontwerp en de bouwkwaliteit is, die echt van topklasse is. Als alternatief is er de Fossil Q Commuter smartwatch, die slechts €142 kost en is voorzien van Bluetooth 4.1 LE, een roestvrijstalen behuizing, een fotoknop en een doelsysteem voor training en dieet.

Sony smartwatches: kenmerken, modellen en prijzen

Sony biedt sport smartwatches, speciaal voor degenen die vaak aan competitieve of amateuractiviteiten doen, met een minimalistisch design en goede technologie. Onder de modellen die te koop zijn, is de Sony Smartwatch 3 SWR50, verkrijgbaar in grijs, zwart, geel en bruin leer. De technische specificaties zien een gewicht van 45 gram, een 1,6-inch display met 320×320 pixels resolutie, 1,2 GHz quad core processor met 512MG RAM en 4Gb intern geheugen, Android Wear OS  besturingssysteem, kompas, Bluetooth 4.0 NFC technologie en Wi-Fi verbinding.

Een verscheidenheid aan compatibele apps, van weer, reisinformatie, meldingen en navigatiesysteem met GPS en Endomondo, tot iFit- en Golfshot-sportapps, met stappenteller, hartslagdetectie en camerabediening op afstand. De aankoopprijs voor de Sony 3 SWR50 smartwatch is ongeveer £160 op Amazon. Anders kunt u kiezen voor de Sony SWR30, die slechts 80 euro kost. Dit is een eenvoudig model met een 1,4-inch display, stappenteller, slaapmonitoring en Bluetooth-verbinding, en is geschikt voor sporters en trainingen.

Voor fitness is er ook de Sony SmartBand 2 SWR 12 smartwatch, een moderne en minimalistische armband die zeer praktisch is om te dragen tijdens sportactiviteiten. Dit apparaat maakt via Bluetooth verbinding met uw Android-smartphone om berichten en e-mailmeldingen te ontvangen, informatie over uw trainingssessies te verzamelen, waaronder het aantal stappen en de afgelegde afstand, en is bestand tegen onderdompeling tot een diepte van 3 meter, en dat alles voor een prijs van ongeveer €118.

Garmin smartwatches: modellen, functies en prijzen

Garmin biedt smartwatches van hoge kwaliteit, met een verfijnd ontwerp en een ruime keuze aan apparaten. Tot de beste Garmin smartwatches behoort de luxueuze MARQ, met een prijskaartje van 1.500 euro, een toestel ontworpen voor racefanaten, met een app waarmee je de tijd met absolute precisie kunt opnemen. Het heeft een interne oplaadbare batterij, apps met kaarten voor golfbanen, ABC positie- en hoogtesensoren, GNSS satellietsysteem, apps voor verschillende sporten, Garmin Pay contactloze betalingstechnologie, Pulse OX om zuurstofniveaus te monitoren en Spotify compatibiliteit.

Een minder duur model is de Garmin Fenix 5S Plus, voor ongeveer 405 euro te koop bij Amazon Smartwatch. Het is een toestel dat ontworpen is voor sportief gebruik, met een ergonomische band en saffierkristal display, kleurenkaarten, Running Power app voor training, Spotify compatibiliteit, downloadbare apps uit de Garmin Connect IQ store, contactloze betalingstechnologie, hartslagmeter om de pols en GPS-tracking met Glonass en Galileo satellieten.

Andere goedkopere Garmin-smartwatches zijn bijvoorbeeld de Forerunner 235, met een prijs van 189 euro, een HR-sensor, een 1,23-inch lcd-scherm met een resolutie van 215×180 pixels en always-on-functionaliteit, of de Garmin Vivomove HR, die voor 179,99 euro verkrijgbaar is. De Vivomove HR heeft een OLED-scherm met een goede resolutie van 64×128 pixels, een HR-sensor om de hartslag op de pols te volgen, een stappenteller, een systeem om het zuurstofverbruik te berekenen en applicaties om sportactiviteiten bij te houden.

Beste smartwatches voor kinderen

Technologie is nu zelfs voor kinderen toegankelijk, en daarom hebben veel merken smartwatches voor kinderen ontwikkeld, eenvoudigere en goedkopere modellen met felle kleuren en duurzame bandjes. Een van de beste smartwatches op de markt is de Garmin Vivofit Junior, met een prijs van slechts 89 euro, verkrijgbaar in rood en zwart, met een waterdichte polsband, stappenteller, monitor voor fysieke activiteit en sport-app voor plezier, met de mogelijkheid om doelen te stellen en nieuwe spellen te ontgrendelen wanneer deze worden bereikt.

Een middenklasse model is de Oaxis S2 Black smartwatch voor kinderen, met een intuïtief display, GPS-navigator, noodknop en een ingebouwde 2Mpx-camera, voor een prijs van ongeveer 109 euro. Een alternatief is de Ukxhy Q90 voor slechts 39 euro op Amazon, een smartwatch met een trackingsysteem, ruimte voor een SIM-kaart, apps voor locatiebepaling voor extra veiligheid voor de ouders, en messaging apps om met volwassenen te communiceren.