Android O, wat is er nieuw in Google’s mobiele besturingssysteem

Het bedrijf uit Mountain View onthult officieel zijn nieuwe besturingssysteem dat veiliger zal zijn en de prestaties van smartphones zal verbeteren

Er komen steeds meer details binnen over Android O, Google’s volgende besturingssysteem voor mobiele apparaten. Zoals verwacht koos de Californische gigant de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie Google I/O 2017 uit om Android O officieel te onthullen, samen met andere nieuwe functies.

Het nieuwe besturingssysteem van de Groene Baret was eigenlijk de afgelopen maanden al meerdere keren geanticipeerd. Eerst met Hiroshi Lockheimer, de senior vice-president van Android, die een tweet publiceerde, daarna was het het in Mountain View gevestigde bedrijf zelf, met een bericht op zijn blog, dat de eerste Developer Preview lanceerde. En nu is de tweede Ontwikkelaar Voorvertoning aangekomen van Google I/O. Teleurgesteld al degenen die informatie verwachtten over de naam van het besturingssysteem. Google heeft namelijk niet verduidelijkt of de O, zoals velen nu beweren, verwijst naar Oreo, het bekende merk melkkoekjes.

De nieuwe Android O

De nieuwe versie van Android O is beschikbaar in bèta-modus en kan worden gedownload door zich bij het programma te registreren. Het nieuwe besturingssysteem bevat een aantal interessante nieuwe functies. Android O zal de beveiliging van mobiele toestellen verhogen, nieuwe emoji bevatten, geoptimaliseerd zijn voor een lager batterijverbruik en de algemene prestaties van smartphones verbeteren. Android O zal ook andere interessante functies bevatten: Picture in Picture, bijvoorbeeld, zal u toelaten om verder te kijken naar een video in een klein deel van het scherm terwijl u een andere applicatie gebruikt. Het zal ook een iets ander en meer intuïtief ontwerp hebben. En met Notification Dots worden ook de meldingen verbeterd.

Een andere nieuwe functie van Android O betreft de manier waarop applicaties toegankelijk zijn. Het besturingssysteem zal automatisch kunnen inloggen op basis van de bij Google opgeslagen inloggegevens. Als we ons bijvoorbeeld hebben aangemeld bij Facebook vanuit Chrome, zal Android O, wanneer we de app voor sociale netwerken installeren op onze smartphone, de eerder gebruikte inloggegevens onthouden.

Zoals gezegd, om het nieuwe Android O uit te proberen, hoef je je alleen maar aan te melden voor het bètaprogramma. Het groene robotsysteem is niet voor iedereen beschikbaar. Het kan momenteel worden gedownload op de Google Pixel, Nexus 5X en Nexus 6P.