Android 10 arriveert op smart-tv’s: wat is nieuw en wat verandert

Het bedrijf uit Mountain View brengt de nieuwste versie van zijn besturingssysteem voor smart-tv’s uit. Beveiligingsverbeteringen

Na alleen te zijn onthuld voor Pixel-smartphones, en vervolgens te zijn begonnen met de langzame maar geleidelijke uitrol naar apparaten van andere fabrikanten, komt Android 10 ook naar slimme tv’s met de Android TV-besturingssysteemupdate, zojuist aangekondigd door Google.

Big G, in feite, heeft op zijn ontwikkelaarsblog de integratie aangekondigd van de nieuwe niveau 29 API’s in Android TV, dat wil zeggen dezelfde API’s die te vinden zijn op de nieuwste versie van zijn mobiele besturingssysteem. Veel van de nieuwe functies die Android 10 naar smartphones heeft gebracht, zijn nu klaar om te worden gebruikt op tv’s, die, zoals Google zelf uitlegt, nog steeds het scherm zijn dat het meest door gebruikers wordt gebruikt om multimedia-inhoud te bekijken. Tegelijkertijd onthulde Google ook de ADT-3, een apparaat dat een tv simuleert waarop Android TV 10 draait, bedoeld voor ontwikkelaars van smart tv-apps.

Android TV 10: wat is er nieuw

Met Android 10 krijgen smart tv’s ook frequente updates van “Project Treble” (dat eigenlijk begon met Android Oreo 8, maar nog niet was geïmplementeerd in Android TV). De TV’s zijn ook veiliger dankzij de gecodeerde opslag van gebruikersgegevens en de implementatie van het TLS 1.3 protocol als standaard. Daarnaast bevat Android 10 ook andere beveiligingsverbeteringen op sommige gebieden van het platform. Peer-to-peer Wi-Fi en een thermisch beheersysteem om oververhitting te voorkomen zijn ook in de maak. Dit laatste is een API die in theorie op een tv veel minder van pas zou moeten komen dan op een smartphone.

ADT-3

Zoals Google heel goed weet, hangt het succes van een besturingssysteem vooral af van het aantal beschikbare apps. Daarom is de ADT-3, een soort dongle waarmee ontwikkelaars hun apps voor Android 10 kunnen testen voor de daadwerkelijke uitrol, op komst. De ADT-3, die in de komende maanden zal worden verkocht via een nog niet nader genoemde OEM-partner, vertegenwoordigt een kwantumsprong in kracht ten opzichte van zijn voorganger de ADT-2: hij heeft een quad-core A53 processor, 2GB DDR3 RAM, en een 4Kp60 HDMI 2.1-uitvoer. Het is rechtstreeks door Google gecertificeerd en is al bijgewerkt met de laatste beveiligingsupdates. Hierdoor kunnen ontwikkelaars ‘fysiek’ testen hoe hun apps draaien op Android TV ‘powered by’ Android 10.

.