backlink

Ook wel een inkomende link (IBL) genoemd, een backlink is een term die wordt gebruikt om een ​​externe hyperlink te beschrijven die verkeer van de ene website naar de andere leidt. Bij zoekmachineoptimalisatie (SEO) is een backlink belangrijk om de relevantie van een webpagina voor een zoekmachine te signaleren. De positie in de zoekresultaten van een pagina wordt vaak beïnvloed door backlinks omdat ze een laag geloofwaardigheid toevoegen in de ogen van zoekmachines zoals Google, Bing en DuckDuckGo.

Soorten backlinks

Hoewel het verschil verwaarloosbaar is voor het ongetrainde oog, zijn er twee soorten backlinks (dofollow- en nofollow-links) die aanzienlijke implicaties hebben voor de SEO-ranking van een website.

Dofollow-backlinks zijn het meest voorkomende type link omdat ze geen extra HTML-code nodig hebben. Ze linken eenvoudigweg tekst of een afbeelding, die zoekmachines interpreteren als een organische relatie tussen sites. Dit voegt geloofwaardigheid toe aan de site die de backlink publiceert, evenals aan de host van de backlink zelf, omdat beide sites worden gezien als kwalitatief hoogwaardige inhoud die relevant is voor een specifiek publiek.

Nofollow-backlinks komen minder vaak voor omdat ze een ‘rel = nofollow’-tag bevatten die een zoekmachine specifiek instrueert om de URL te negeren. Ze worden meestal gebruikt in gevallen waarin een link is gesponsord (wat betekent dat een bedrijf een soort vergoeding heeft aangeboden om in een bericht te worden opgenomen), gastberichten en contractlinks. Hoewel ze nog steeds verkeer van de ene site naar de andere leiden, bieden nofollow-links weinig SEO-voordeel. Het enige nadeel is dat de meeste zoekmachines de voorkeur geven aan goed afgeronde websites met een balans van nofollow- en dofollow-links.

Hoe backlinks te gebruiken

Het toevoegen van een backlink aan een contentmanagementsysteem (CMS) is relatief eenvoudig; een gebruiker heeft alleen de tekst of afbeelding nodig om te linken en de URL zelf. Zoals hierboven vermeld, wordt de link alleen automatisch een dofollow-backlink, maar voor een nofollow-backlink moet de tag “rel = nofollow” worden toegevoegd na het href-attribuut.

Er is enige strategie vereist om backlinking te laten werken om SEO te verbeteren. Hoewel een uitgever theoretisch een onbeperkt aantal links aan zijn inhoud kan toevoegen, zijn die links alleen gunstig voor de site waarnaar ze verkeer leiden. Het verkrijgen van een externe site om een ​​backlink toe te voegen, is soms een vervelende taak die een zekere mate van relatieopbouw met collega-uitgevers vereist. Soms gebeuren backlinks organisch, maar ze worden vaak gefaciliteerd door uitgevers die hun SEO-ranking willen verbeteren.

Google’s Search Console kwaliteitsrichtlijnen geef specifiek een overzicht van schendingen van het linkschema of backlinks die uitsluitend worden gebruikt om de positie in de zoekresultaten van een site te manipuleren. Daarom hebben dit soort links een negatieve invloed op SEO, dus digitale marketingexperts moeten het kopen of verkopen van links vermijden, links gebruiken die onnatuurlijk zijn of buitensporig links uitwisselen met een andere site. In 2012 bracht Google een algoritme-update uit (met de codenaam “Penguin”) die uitgevers bestrafte van mening dat ze de richtlijnen voor backlinking overtreden.