smo

Social media-optimalisatie (SMO) is het proces waarbij de bekendheid van een product, merk of evenement op sociale media wordt vergroot. SMO omvat het analyseren van de inhoud die het meest aanslaat bij de volgers van een account, inclusief afbeeldingen, tekst, hashtags en links.

Hoe sociale media-inhoud te optimaliseren

Om te bepalen welk type inhoud het meest geschikt is voor hun publiek, beginnen socialemediabeheerders meestal met het identificeren van wat hun volgers zoeken en waar ze ernaar op zoek zijn. Dit omvat vaak het onderzoeken welke sociale mediaplatforms de beste mogelijkheden bieden om met hun ideale klanten in contact te komen. Sociale netwerken zoals Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, Snapchat, YouTube en Pinterest zijn allemaal gericht op een specifieke demografie van gebruikers, dus een deel van de optimalisatie van sociale media is het daarop afstemmen van de inhoud.

Vooral op hashtag-gestuurde netwerken zoals Instagram en Twitter houdt optimalisatie van sociale media ook in dat hashtags worden geïdentificeerd die de kans vergroten dat een gebruiker een specifiek stuk inhoud ziet. Een autoreparatiewerkplaats zou bijvoorbeeld trending hashtags onderzoeken die relevant zijn voor de auto-service-industrie en deze strategisch gebruiken om hun inhoud onder de aandacht te brengen van hun beoogde publiek.

De meeste netwerken hebben specificaties voor het type inhoud dat kan worden gedeeld. Ze geven aan welke beeldverhouding (en) afbeeldingen / video’s moeten hebben, evenals tekenlimieten voor tekst en hoeveel hashtags, afbeeldingen en links in één bericht kunnen worden opgenomen. Al deze specificaties zijn belangrijke overwegingen bij het ontwikkelen van een optimalisatiestrategie voor sociale media. Beheerstools voor sociale media zoals Hootsuite, Buffer en Later zijn handig voor het organiseren en plannen van inhoud volgens de vereisten van elk netwerk.

Optimalisatie van sociale media versus marketing van sociale media

In tegenstelling tot social media marketing (SMM), dat zich voornamelijk bezighoudt met betaalde advertenties op sociale netwerken, is social media optimalisatie gericht op organische (niet-betaalde) content. De twee concepten zijn echter nauw met elkaar verweven omdat ze allebei van invloed zijn op de algehele prestaties van een socialemedia-account en op de bedrijfsresultaten. Als een social media-account (en de inhoud die het deelt) is geoptimaliseerd, is de kans groter dat marketingcampagnes voor social media succesvol zijn. Soms kunnen de prestaties van een sociale media-account worden verbeterd door een SMM-campagne te implementeren, waardoor het proces van SMO een beetje eenvoudiger wordt.

SMO Vs. SEO

Ook social media optimalisatie en zoekmachineoptimalisatie (SEO) zijn nauw met elkaar verbonden. Zoekmachineoptimalisatie omvat het plannen van zoekwoorden en het aanpassen van de inhoud van de site om de kans te vergroten dat de site tussen de zoekresultaten voor die termen wordt gerangschikt. Dit hangt grotendeels af van het algoritme van elke zoekmachine. Deze algoritmen houden vaak rekening met hoe de links van een website presteren op sociale media bij het bepalen van de algehele zoekprestaties, dus de SMO-strategie van een website is ook een belangrijk hulpmiddel voor SEO.