Hoeveel RAM heeft uw PC nodig?

Je hebt maar één gigabyte RAM nodig om Windows 10 te draaien, maar de prestaties zijn niet optimaal. Dit is hoeveel RAM een PC nodig heeft om goed te presteren

De hoeveelheid RAM is een van die factoren die het verschil kunnen maken in de prestaties van een PC. Hoewel het duidelijk is dat grote hoeveelheden geheugen nodig zijn om professionele grafische en videosoftware te draaien, evenals om de nieuwste games te spelen, weten veel mensen niet zeker hoeveel RAM nodig is voor acceptabele prestaties.

Het antwoord is “dat hangt ervan af”: Windows 10 draait theoretisch met slechts één GB RAM, maar in de praktijk is het bijna onbruikbaar. Grotere formaten komen overeen met hogere prestaties, maar het verband is niet zo lineair als je zou denken: van 2 naar 4 GB RAM geeft je een veel grotere prestatie sprong dan van 8 naar 16 GB. Bovendien moet er rekening mee worden gehouden dat als we een 32-bits versie van Microsofts besturingssysteem gebruiken, we slechts maximaal 4 GB RAM kunnen installeren, wat zal worden herkend als iets meer dan 3 GB vanwege de inherente beperkingen van de 32-bits architectuur.

Windows 10 met 1 GB RAM

Om Windows 10 op een pc te kunnen installeren, hebt u ten minste 1 GB RAM nodig. Maar die 1024 MB zal niet genoeg zijn: het besturingssysteem zal zeer traag zijn, omdat de harde schijf veel gebruikt zal worden om overtollige gegevens te parkeren, en u zult slechts zeer lichte toepassingen kunnen gebruiken. U kunt bijvoorbeeld geen foto bewerken in Photoshop.

Windows 10 met 2 GB RAM

Met 2 GB RAM op een computer met Windows 10 kunt u zwaardere toepassingen uitvoeren, zonder dat u veel prestaties hoeft te verwachten. Voor Adobe Creative Cloud bijvoorbeeld, de suite die Adobe’s populairste programma’s zoals Photoshop en Premiere bundelt, is 2 GB RAM vereist. Maar om optimaal te functioneren raadt Adobe voor beide programma’s minstens 8 GB aan.

Windows 10 met 4 GB RAM

Bij een upgrade van 2 naar 4 GB RAM begin je de verschillen op een Windows 10-pc te zien: het besturingssysteem begint responsief te worden, de harde schijf wordt veel minder gebruikt voor swap-bewerkingen en alle basistoepassingen, zoals Office-suites en browsers, draaien vrij soepel. Het is dus veilig om te zeggen dat 4 GB de aanbevolen hoeveelheid RAM-geheugen is voor een thuis-pc, waarmee u de meeste klassieke taken kunt uitvoeren die van een computer worden vereist. De nieuwste games beginnen fatsoenlijk te draaien, als de rest van de hardware (vooral de videokaart) in orde is.

Windows 10 met 8 GB RAM

Met 8 GB RAM begint een pc met Windows 10 echt goed te presteren. U kunt zelfs zware professionele software gebruiken, er zijn geen problemen met productiviteitssuites of browsers (zelfs met veel tabbladen open). En bovenal ga je goed werken, zelfs met veel applicaties tegelijk open.

Windows 10 met 16 GB RAM

De 16 GB RAM (of meer) is momenteel voorbehouden aan de krachtigste pc’s en wat vroeger ‘werkstations’ werden genoemd. Hardwerkende PC’s, met andere woorden, PC’s die worden gebruikt voor professionele videobewerking, met bestanden die enkele GB’s “wegen”. Voor Premiere Pro beveelt Adobe bijvoorbeeld 16 GB aan als u HD-videostreams moet verwerken (maar u hebt 32 GB nodig voor 4K-streams). En met 16 GB is het onwaarschijnlijk dat u nog minstens twee of drie jaar problemen zult hebben om de games van vandaag en morgen te spelen.