Wanneer komt Windows 11 en hoeveel kost het

Windows 11 is officieel sinds eind juni, maar er zijn nog veel twijfels over Microsofts nieuwe besturingssysteem, zoals wanneer komt het en hoeveel kost het

De afgelopen weken hebben we een hele reeks artikelen gewijd aan de volgende grote update van Microsofts besturingssysteem, Windows 11, om de belangrijkste twijfels goed op te helderen, van wat je moet weten voordat je het installeert tot de systeemvereisten, over wat TPM 2 is en waar het voor dient.0.

Vandaag gaan we nader in op twee van de belangrijkste aspecten van Windows 11, namelijk wanneer het er komt en hoeveel het gaat kosten. Het besturingssysteem heeft indruk gemaakt met zijn vele nieuwe functies, die betrekking hebben op verschillende aspecten van de gebruikersinterface, zowel esthetisch als functioneel. Degene die de meeste indruk heeft gemaakt op degenen die geïnteresseerd zijn in Windows 11 is het herontwerp van het menu Start, dat nu in het midden van de taakbalk is geplaatst; vervolgens heeft het wegvallen van de tegels plaatsgemaakt voor een menu dat sinds kort apps, documenten en bestanden op de voorgrond plaatst, in navolging van Microsofts idee om het hele besturingssysteem flexibeler te maken.

Wanneer Windows 11 arriveert

In zekere zin is Windows 11 al gearriveerd. Gedeeltelijk zelfs, want op het moment van schrijven is de bètaversie al beschikbaar, dat wil zeggen de versie voor ontwikkelaars en voor al die enthousiastelingen, of liever nieuwsgierigen, die voor hun sporadisch gebruik van het systeem bereid zijn een hele reeks bugs, storingen en mogelijke problemen te accepteren (die natuurlijk buiten de definitieve versie van het besturingssysteem zullen blijven) om zich met de nieuwigheid vertrouwd te maken.

Aan het eind van de bètaperiode zal Windows 11 in zijn definitieve gedaante arriveren. Wanneer is helaas moeilijk te zeggen, niet in het minst omdat Microsoft nogal vage verklaringen heeft afgelegd. Er werd gezegd dat het rond de kerst zou komen, om er vervolgens achter te komen dat het alleen te vinden zal zijn op nieuwe apparaten die op dat moment op de markt zijn.

Met andere woorden, Windows 11 zal voor het einde van het jaar voorgeïnstalleerd zijn op nieuwe computers, laptops, tablets en metgezellen, terwijl de geplande upgrade voor degenen die Windows 10 gebruiken langer zal duren. Enkele dagen na de presentatie maakte Microsoft via zijn Twitter-profiel bekend dat de upgrade van Windows 10 in 2022 zal beginnen en in de eerste helft van het jaar zal zijn voltooid, dus ruwweg in juni 2022.

Hoeveel kost Windows 11

Dit is een onderwerp dat degenen die al jaren met tevredenheid gebruik maken van Microsofts besturingssystemen na aan het hart ligt, en de vraag komt terug omdat in het verleden nieuwe versies van Redmonds besturingssystemen moesten worden aangeschaft voor prijzen die, vaak, niet erg populair waren. Het goede nieuws dat met de presentatie kwam, is dat degenen die een “geldige” versie van Windows 10 bezitten, d.w.z. met een legale en geverifieerde productsleutel, geen euro hoeven uit te geven om te upgraden naar Windows 11: de upgrade zal gratis zijn voor iedereen.

Diegenen die geen Windows 10 bezitten of een computer kopen zonder dat er een besturingssysteem in de fabriek is geïnstalleerd, zullen een licentie voor Windows 11 moeten kopen. De kosten zijn nog niet definitief vastgesteld, maar men mag ervan uitgaan dat ze sterk gelijken op, zo niet identiek zijn aan, de kosten die vandaag nodig zijn voor een Windows 10-licentie, dus een bedrag van ongeveer 150 euro.