Windows 10, augustus update heeft problemen

Sommige gebruikers hebben gemeld problemen te hebben met Windows 10 na het installeren van de nieuwste update. Dit is wat er aan de hand is

Er is geen rust voor Windows 10-gebruikers: na het installeren van de update die Microsoft vorige week uitbracht om maar liefst 95 recent ontdekte beveiligingslekken te verhelpen, waarvan een dertigtal door Microsoft zelf als “kritiek” worden gedefinieerd, worden er nu talloze bugs gemeld.

De vorige update van half augustus ging vooral om kwetsbaarheden te verhelpen die aanwezig waren in Remote Desktop Connection, een applicatie waarmee je een Windows-pc op afstand kunt besturen, maar die blijkbaar door hackers kan worden “gehackt”. De update was daarom zeer belangrijk en werd ten zeerste aanbevolen om de beveiliging van uw computer op peil te houden. Als gevolg daarvan werd het door veel gebruikers gedownload en geïnstalleerd, die nu met een aantal bugs in hun besturingssysteem zitten.

August Win 10 update: zwart scherm en andere fouten

Een van de fouten die de Windows 10-update van augustus als bruidsschat meebrengt, is er een te zien vanaf de eerste herstart na het installeren van de update: een zwart scherm in plaats van het bureaublad. Meestal is het herstarten van de PC met de klassieke CTRL+ALT+DEL voldoende om het probleem op te lossen, maar het is geen goed visitekaartje. Andere problemen betreffen toepassingen die in Visual Basic 6 en Visual Basic Scriptin Edition zijn geschreven: macro’s werken niet en in sommige gevallen verschijnt de melding “Invalid procedure call”. Tot slot melden gebruikers ook ongerechtvaardigde willekeurige reboots na het installeren van de augustus Windows 10-update.

Windows 10: Tweede cumulatieve augustus-update al van kracht

Terwijl gebruikers over de hele wereld klaagden over bovenstaande bugs, bleef Microsoft werken aan meer updates. De laatste grote update dateert van gisteren en bevat zowel bugfixes voor eerdere fouten als foutcorrecties voor Visual Basic toepassingen. Aangezien we nog steeds niet genoeg informatie hebben van gebruikers die de update hebben geïnstalleerd, weten we niet of deze tweede update voldoende is om de fouten van de eerste update te verhelpen. Wat wel zeker is, is dat deze nieuwe update op sommige computers nog steeds de fout op het zwarte scherm veroorzaakt. Microsoft legt uit dat het werkt aan de oplossing voor dit probleem en dat er nog een update aankomt om het te verhelpen.

Blokkeren van Windows 10-updates?

Veel gebruikers vragen zich af of ze, in ieder geval tijdelijk, Windows 10-updates moeten blokkeren om niet tegen al deze problemen aan te lopen. De keuze is persoonlijk, maar vergeet niet dat de eerste update in augustus, waar dit allemaal uit voortkomt, belangrijke beveiligingslekken repareert. Dus in dit specifieke geval is het misschien beter om het minste van twee kwaden te kiezen.