“Het mobiele internet maakt mensen oppervlakkig en eenzaam”

Het gebruik van smartphones en tablets is duidelijk een tweesnijdend zwaard. Aan de ene kant neemt het gestaag toe, maar aan de andere kant betwijfelen sommige Duitsers of mobiel internet wel uitsluitend bevorderlijk is voor een positieve ontwikkeling van het samenzijn.

Smartphones en tablets bepalen steeds meer het dagelijks leven. Volgens de studie “Mobile Internet Usage: Development Thrust for the Digital Society!”, bezit 37 procent van de Duitsers momenteel een smartphone en 13 procent een tablet. In 2012 waren deze cijfers respectievelijk 24 en vijf procent. Het percentage mensen dat het internet via mobiele apparaten gebruikt, is op jaarbasis ook met 13 procent gestegen tot 40 procent.

Potentieel voor de samenleving

Initiatief D21 en Huawei Technologies, die samen de studie hebben geïnitieerd, concluderen dat het mobiele internet een groot potentieel heeft voor een nieuwe ontwikkelingsimpuls van de digitale samenleving. In het recente verleden waren de groeipercentages van het internetgebruik immers bijna bevroren. “Er is een duidelijke verschuiving waarneembaar van ‘eenvoudige’ mobiele telefoons en desktop-pc’s naar smartphones en tablets. Deze fungeren als drijvende kracht achter het mobiele internet,” verklaart Robert Wieland, vice-voorzitter van Initiatief D21 en directeur van het marktonderzoeksinstituut TNS Infratest, dat de studie heeft uitgevoerd. Mobiel internet is in feite een belangrijke groeimotor voor Duitsland. Eenvoudig te gebruiken eindapparatuur biedt de kans om mensen zonder internetervaring uit de “digitale kloof” te halen. Volgens de ARD-ZDF Online Study 2012 maakt bijna een kwart van de Duitsers nog geen gebruik van het World Wide Web.

De mogelijke keerzijde van de medaille

De circa 1.000 respondenten van het TNS-Infratest-onderzoek hebben echter ook gemengde gevoelens over de huidige ontwikkeling. Met hun scepticisme werpen zij een aantal fundamentele vragen op over het juiste gebruik van technologie. Slechts ongeveer 20 procent denkt dat het mobiele internet een blijvend positief effect zal hebben op de sociale interactie. Bijna 60% is van mening dat de communicatie oppervlakkiger zal worden. Ongeveer de helft gaat er ook van uit dat de persoonlijke contacten zullen afnemen en de eenzaamheid zal toenemen. Maar wie zijn smartphone niet als het enige communicatiemiddel beschouwt en de realiteit en de digitale wereld niet door elkaar haalt, kan er wel bij varen. Bijna 60 procent van de ondervraagden is er immers van overtuigd dat het mobiele internet het gemakkelijker maakt om contact te houden.

Discussieer met ons mee op het forum!