Wat is Internet Explorer (ie)?

Een webbrowser die in 1995 zijn intrede deed als reactie van Microsoft op Netscape, een van de eerste grafische webbrowsers en destijds de dominante browser met controle over meer dan 90 procent van de markt.

Oorspronkelijk gebeld Microsoft Internet Explorer (MSIE), Internet Explorer (IE) heeft lange tijd de titel van meest populaire browser gehad, ondanks sterke concurrentie van onder meer Mozilla Firefox, Apple’s Safari, Opera en Google Chrome.

Zoals met de meeste moderne browsers ondersteunt Internet Explorer Java, JavaScript, ActiveX, RSS, CSS en Ajax, terwijl het ook functies biedt zoals browsen met tabbladen, privé browsen en ingebouwde malware- en phishing-bescherming.

De nieuwste officiële release van IE is Internet Explorer 9 (IE9), met Internet Explorer 10 gepland voor release op 26 oktober 2012 als onderdeel van het nieuwe Windows 8-besturingssysteem. IE10 biedt aanzienlijk verbeterde ondersteuning voor CSS3 en HTML5, terwijl het ook dient als de motor voor de Windows 8 Metro-applicaties die gebruikmaken van HTML5 en JavaScript.

IE10 wordt ook de standaardwebbrowser voor smartphones en andere mobiele apparaten die worden aangedreven door het mobiele besturingssysteem Windows Phone 8.

Zie Wat doen tijdelijke internetbestanden? in de Wist u dat… sectie van Kompoos.
Bekijk Internet Explorer 9: een nadere blik op wat er nieuw is in IE9 op WinPlanet.
Zie ook Hoe om te gaan met pop-ups in de sectie Wist u… van Kompoos.
Zie ook Alles over cookies en u in de sectie Wist u… van Kompoos.