WLAN-exploitanten niet aansprakelijk voor misbruik van rechten door “scroungers”

Eigenaars van draadloze netwerken kunnen niet aansprakelijk worden gesteld wanneer onbevoegde derden misbruik maken van de verbinding. Dit is beslist door de rechters van het Oberlandesgericht Frankfurt, waardoor het aansprakelijkheidsrisico voor WLAN-exploitanten op beslissende wijze is verzacht.

Zonder concreet bewijs van onwettige handelingen zijn WLAN-exploitanten niet aansprakelijk voor misbruik van rechten door derden. Volgens het Oberlandesgericht Frankfurt (OLG) kan de eigenaar van een draadloos netwerk niet achteraf aansprakelijk worden gesteld omdat het risico dat derden inbreken voldoende bekend is. Dit alleen leidt niet tot een controleplicht, waarvan de schending een voorwaarde is voor de schuldvraag.

Het OLG bestempelde de door de lagere rechtbank geëiste preventieve veiligheidsmaatregelen ook als “onevenredig” en vernietigde daarmee het vonnis van het Landgericht Frankfurt (LG) (IT-BUSINESS berichtte onder “Exploitanten zijn aansprakelijk voor WLAN-misbruik door derden”). De regionale rechtbank had vastgesteld dat de WLAN-exploitant geen persoonlijke wachtwoordbeveiliging had ingesteld, noch de communicatie tussen de router en de PC had versleuteld, noch de router tijdens zijn afwezigheid had uitgeschakeld. De verdachte was op vakantie ten tijde van het misdrijf en had alleen zijn computer uitgezet: Volgens de rechters van het OLG was dit voldoende, vooral omdat niets had gewezen op een daadwerkelijk bestaand risico.

Het huidige OLG-arrest (zaaknummer: 11 U 52/07) moet worden gezien in de context van andere jurisprudentie. Begin dit jaar had het Oberlandesgericht Düsseldorf het aansprakelijkheidsrisico voor WLAN-exploitanten onderbouwd (IT-BUSINESS berichtte onder “OLG bevestigt aansprakelijkheidsrisico voor WLAN-exploitanten”) en aangedrongen op preventieve veiligheidsmaatregelen.