Netflix blokkeert ook in Italië gedeelde accounts: wat gebeurt er nu

Accounts vliegen maar te veel gebruikers kijken Netflix Gratis: accountverificatie via sms of e-mail is nu ook in Italië beschikbaar.

Twee weken geleden maakte Netflix zijn financiële resultaten voor het tweede kwartaal van 2021 bekend en die waren uitstekend: een winst van 7,43 miljard dollar, tegenover de verwachte 7,32 miljard dollar, en een gebruikersgroei van 1,54 miljoen, tegenover de verwachte 1,19 miljoen. Maar deze cijfers zijn niet genoeg voor Netflix, dat een al jaren slepend inkomstentekort wil goedmaken.

We hebben het over de inkomsten uit accounts die worden gedeeld op een manier die niet in overeenstemming is met de servicevoorwaarden van Netflix. Het platform staat namelijk toe dat dezelfde account, en dus hetzelfde abonnement, wordt gebruikt met 5 verschillende profielen, zolang al deze profielen toebehoren aan personen die in hetzelfde huis wonen. Een gezin dus, of hooguit een groep samenwonenden zoals in een studentenhuis. Als dit de regel is, hebben in werkelijkheid echter heel wat mensen hun Netflix-account gedeeld met vrienden en familieleden die in een andere plaats wonen. Dit fenomeen werd lange tijd door Netflix getolereerd, tot afgelopen maart, toen een eerste experiment werd uitgevoerd om het delen van accounts te blokkeren. Veel gebruikers zeggen nu dat dit experiment ook in Italië is aangekomen.

Gedeelde accounts: wat Netflix doet

Netflix heeft niet veel tijd nodig om erachter te komen of we een account met iemand hebben gedeeld: het hoeft alleen maar de IP-adressen van aangesloten gebruikers te traceren, alle gebruikers in hetzelfde huishouden gaan allemaal door dezelfde wifi-router.

In maart lanceerde Netflix een eerste experiment: een klein aantal gebruikers kreeg een bericht waarin het platform hen vroeg te bevestigen dat ze samenwoonden met de eigenaar van het account. Daartoe moesten zij een code invoeren die Netflix per e-mail of SMS naar de eigenaar stuurde. Dus als de rekeninghouder en de andere persoon niet onder hetzelfde dak woonden, was verificatie nog steeds mogelijk, maar erg lastig.

Het was ook mogelijk om de verificatie uit te stellen en Netflix te blijven kijken, maar het bericht verscheen steeds opnieuw. Nu gebeurt hetzelfde, zelfs in Italië, met een groep gebruikers die het bericht waarin Netflix hen vraagt de code in te voeren al heeft weergegeven.

Netflix: slechts één account per gezin

De richting die Netflix is ingeslagen, is dus heel duidelijk: stoppen met het delen van accounts, ja tegen multi-user in hetzelfde gezin.

Aan de andere kant moest Netflix eind 2020 aan zijn investeerders toegeven dat bijna 10% van zijn kijkers de truc met het gedeelde account gebruikte. Dat zijn meer dan 10 miljoen potentiële betalende kijkers die gratis naar Netflix kijken.

Het platform zal dit niet langer tolereren, niet in de laatste plaats omdat de concurrentie de afgelopen twee jaar hevig is geworden en Netflix deze alleen kan verslaan door miljarden dollars uit te geven aan originele producties.