“Consulting is niet langer alleen een annex dienst”

Door de digitalisering wordt communicatie ook steeds meer “as a service”. Volgens Jürgen Grützner, Managing Director van de VATM, kunnen ICT-speciaalzaken hier hun advieskracht ten volle benutten en omzet genereren.

Hoe ontwikkelt de markt zich met TC & UCC-oplossingen?

Grützner:Terwijl de omzet van de TC-markt zich volgens de VATM-marktstudie in 2018 stabiel heeft ontwikkeld, zet de trend naar UCC-oplossingen door. Dergelijke moderne communicatieoplossingen worden steeds belangrijker in ondernemingen, maar ook in kleinere en middelgrote bedrijven. Dit komt doordat de werknemers van deze bedrijven vaak op verspreide locaties werken, verschillende apparaten gebruiken, vaak mobiel zijn en de verstrekking van nieuwe communicatietechnologieën vereisen. UCC komt in het spel bij deze uitdagingen. UCC kan verschillende communicatiesystemen verenigen. Deze consolidatie levert de onderneming enorme voordelen op. Zo maakt UCC het bijvoorbeeld mogelijk een vakman onder hetzelfde nummer te bereiken, ongeacht of hij zich op kantoor, in de werkplaats of op de bouwplaats bevindt. Oproepdoorschakeling, mailbox of digitale faxontvangst – UCC biedt de gepaste diensten uit één enkele bron. Clouddiensten bieden hier een doorslaggevend voordeel. Daarom is de snelheid van de verbinding voor bedrijven vaak een doorslaggevend criterium om een consistente UCC-strategie te implementeren.

Welke nieuwe technologieën (trefwoord: kunstmatige intelligentie) zijn volgens u vooral veelbelovend in de TC & UCC-omgeving?

Grützner: AI-ondersteunde automatisering zal ook in de TC en UCC-omgeving leiden tot productiviteitsstijgingen. Op het gebied van klantenservice zal de mix van geautomatiseerde antwoorden op vragen van klanten op AI-basis door bots en gekwalificeerd advies door gespecialiseerd personeel doorgaan.

Welke voordelen kunnen TC & UCC-toepassingen in het dagelijkse bedrijfsleven opleveren?

Grützner: Bedrijven en hun werknemers profiteren van gedigitaliseerde processen, krachtige kennisdatabases en eenvoudige en grenzeloze communicatie. Alle vereiste informatie is steeds op transparante wijze beschikbaar, zodat besluiten kunnen worden genomen op basis van geldige en goed voorbereide gegevens. Dit verhoogt de productiviteit, creëert potentieel voor innovaties, verlaagt de kosten en verhoogt uiteindelijk ook de tevredenheid van de werknemers.

En welke kansen biedt dit voor de ICT-sector?

Grützner:De ICT-sector kan zijn sterke punten op het gebied van consulting ten volle benutten. Advies is niet langer slechts een bijlage bij de aankoop, maar advies wordt een echt geldelijk produkt. De netwerkvorming tussen de stationaire handel en de online-wereld biedt de gespecialiseerde handel de mogelijkheid om de beste mix van advies ter plaatse en de logistiek van de online-winkels aan te bieden en zo zowel de klanttevredenheid als de verkoop te verhogen.