Italië’s populairste SPID is niet langer gratis

De herkenningsoplossing voor het verkrijgen van de in Italië meest gebruikte SPID is niet langer gratis: om bij een van de meer dan 12.000 Poste Italiane loketten een elektronische identiteit te verkrijgen, moet men voortaan betalen

Als er één maatregel gericht op de digitalisering van het land is die succesvol is geweest en de manier waarop Italianen zich tot de overheid verhouden echt heeft helpen veranderen, dan is het zeker de SPID. Dat wil zeggen het “Sistema Pubblico di Identità Digitale” (Openbaar Digitaal Identiteitssysteem), dat zelfs vóór de Carta d’Identità Elettronica (CIE) het meest door burgers gebruikte middel is om online toegang te krijgen tot overheidsdiensten.

Als er één “identiteitsverstrekker” is die het meest tot deze verandering heeft bijgedragen, dan is het zeker Poste Italiane. Het bedrijf dat door het Ministerie van Economische Zaken en de Cassa Depositi e Prestiti wordt gecontroleerd, beheert in feite alleen al meer dan 80% van de Italiaanse SPID’s, d.w.z. meer dan 17 miljoen online-identiteiten van burgers van alle leeftijden. De reden voor dit quasi-monopolie van de Poste Italiane is eenvoudig: zij biedt iedereen al jaren gratis de dienst van herkenning aan het loket aan, die nodig is om de SPID te verkrijgen. Nu verandert er echter iets: voor de erkenning aan een van de 12.700 loketten van Poste Italiane moet voortaan een vergoeding worden betaald.

PosteID-herkenning: hoeveel kost het

Zoals alle vormen van SPID, kan PosteID (de naam van de SPID van Poste Italiane) op verschillende manieren en met verschillende vormen van erkenning worden aangevraagd. Alleen voor herkenning aan het loket moet nu een vergoeding worden betaald, terwijl andere vormen van onlineherkenning (via webcam) gratis blijven.

Herkenning aan fysieke Poste Italiane-loketten kost nu 12 euro. Dit is een prijs die vergelijkbaar is met de prijs die in rekening wordt gebracht door andere identiteitsverstrekkers die SPID mogen verstrekken.

Hoe doe je PosteID gratis

De verandering zal vooral gevolgen hebben voor ouderen en mensen die minder gewend zijn aan het gebruik van pc’s en smartphones: het is juist dit type gebruiker dat de afgelopen jaren naar de loketten van de postkantoren is gegaan om SPID te krijgen.

Als deze mensen niet willen betalen voor de SPID van de Post, zullen ze moeten terugvallen op andere methoden die nog steeds gratis zijn, maar die allemaal een herkenning op afstand inhouden met behulp van de elektronische identiteitskaart, de nationale dienstkaart, het elektronische paspoort en de digitale handtekening.

Er zijn ook andere methoden voor herkenning voor de SPID met Poste Italiane die gratis blijven, maar nauw verbonden zijn met de producten en diensten van het bedrijf, zoals herkenning via een sms die wordt verzonden naar een mobiele telefoon die is gekoppeld aan de apps Bancoposta en Postepay.