Samsung zal niet langer Smart LED TV’s produceren

Samsung wil zijn productiefaciliteiten voor Smart LED TV’s van de hand doen om zich te concentreren op de productie van premium OLED TV’s

Er komen grote veranderingen aan op de Smart TV-markt, misschien al in 2022: Taipei, de thuisbasis van de gezaghebbende online krant DigiTimes, heeft gemeld dat Samsung zijn productielijnen voor LCD TV-panelen gaat afstoten om zich te concentreren op de productie van alleen nog maar OLED TV’s. Op dit moment is Samsung een van de leiders in de productie van Smart TV’s die met beide technologieën zijn gemaakt.

Als het nieuws wordt bevestigd, dan zou Samsung zich al vanaf volgend jaar alleen kunnen gaan richten op de duurdere OLED TV’s, en de goedkopere LED-LCD’s overlaten aan de concurrenten in het Oosten. Concurrenten, onder wie echter nog een prestigieuze TV-fabrikant: LG. Het andere Koreaanse bedrijf heeft namelijk, net als Samsung, zowel een reeks lcd-tv’s als een reeks oled-tv’s (die het overigens in 2022 wil vernieuwen). Er zijn echter geen specifieke details bekend over het lot van de productielijn voor mini-LED-tv’s van Samsung (die technisch gezien de top van de LED-technologie vormt).

Samsung Smart TV’s: afscheid van LED’s?

Volgens DigiTimes, dat op zijn beurt geruchten meldt die door Chosun zijn opgepikt, heeft Samsung Display Corporation (SDC) besloten uit de markt voor LCD-tv-panelen te stappen en de productie te staken. De stopgezette productielijnen zullen worden vervangen door OLED 6G-lijnen waarmee kleine en middelgrote schermen kunnen worden geproduceerd.

SDC heeft al een deel van de LCD-paneelmachines van zijn L8-1-fabriek stopgezet en vervangen door apparatuur voor de productie van Quantum Dot OLED-panelen. Momenteel bedraagt de productiecapaciteit van deze fabriek naar verluidt ongeveer 1 miljoen 55-inch en 65-inch Quantum Dot OLED-tv’s (de door klanten meest gevraagde diagonalen).

Daarnaast onderhandelt Samsung Display naar verluidt over de verkoop van zijn LCD-productielijnen aan China’s BOE Technology en China Star Optoelectronics Technology (CSOT). Deze laatste is eigendom van TCL, een van de snelst groeiende merken op de markt voor Smart TV’s in het oosten, dat zich richt op premium LED-TV’s.

Wat op dit moment echter nog niet bekend is, is of de afstoting van de productielijnen in alle Samsung-fabrieken zal plaatsvinden, of alleen in de L8-1-fabriek. Wel is bekend dat Samsung al in november 2020 had aangekondigd uit de LCD-markt te stappen, met plannen om de apparatuur in maart 2021 van de hand te doen.

Een jaar na die aankondiging is er nu weer sprake van dat Samsung uit de LCD-markt stapt.

Samsung Smart TV’s: allemaal OLED

Volgens DigiTimes is Samsung al bezig om een nieuwe OLED-productielijn toe te voegen, omdat er ongebruikte ruimte is in de L8-1-fabriek. Het is echter niet bekend of het gewone OLED-panelen of Quantum Dot OLED’s zal produceren.

De afgelopen dagen heeft Samsung Display een nieuwe website gelanceerd met de naam OLED ERA, een etalage voor de OLED-schermen van het bedrijf. Op de site toont Samsung niet alleen toekomstige opvouwbare OLED-schermen, maar prijst het bedrijf ook de OLED-technologie aan en vergelijkt het die met LCD (dat het nog steeds produceert).