Wat is mis?

Een Management Informatie Systeem (MIS) is een informatiesysteem dat managers de tools biedt om afdelingen binnen een organisatie effectief te organiseren, evalueren en beheren. Het wordt gebruikt voor besluitvorming en de coördinatie, controle, analyse en visualisatie van informatie in een organisatie.

Bij gebruik in een zakelijke context wordt een MIS gebruikt om de waarde en winst van een bedrijf te verhogen door managers de relevante en geschikte informatie te verstrekken die nodig is om snel belangrijke beslissingen te nemen. Indien correct geïmplementeerd, helpt een MIS om een ​​hoog niveau van efficiëntie te bereiken in de managementactiviteiten van een bedrijf.

MIS-softwareleveranciers zijn onder meer Microsoft Dynamics, Fleetmatics WORK, Clarity Professional MIS en Tharstern Limited.

Onderdelen van een managementinformatiesysteem

Een MIS moet de nodige componenten hebben om de benodigde informatie te verzamelen, verwerken, opslaan en ophalen die aan leiders moet worden geleverd. Hieronder staan ​​vier belangrijke componenten van een MIS:

  • Informatie Systeem: Een mix van hardware, software, personeel en infrastructuur die helpt bij het verzamelen van gegevens die zijn opgeslagen in het MIS. Het informatiesysteemcomponent stelt medewerkers in staat om te communiceren met het systeem voor het verzamelen van informatie.
  • Databasemanagementsysteem (DBMS): Software die zorgt voor het opslaan, ophalen en bijwerken van gegevens in een computersysteem. Het omvat ook de fysieke databases waarin informatie wordt opgeslagen na het vastleggen. De hoeveelheid gegevens die moet worden verwerkt en opgeslagen, bepaalt het type DBMS dat in het MIS wordt gebruikt. Een klein DBMS kan bijvoorbeeld goed werken voor een personal computer, maar voor grotere en complexere machines is een groter DBMS nodig.
  • Intelligence systeem: Behandelt de verwerking van verzamelde gegevens en presenteert deze op een manier die gemakkelijk te begrijpen is. Dit wordt ook wel business intelligence genoemd, waarin menselijke kennis wordt opgeslagen en de logica wordt gebruikt om snelle oplossingen voor toekomstige problemen te formuleren.
  • Onderzoekssysteem: Identificeert de belangrijkste managementproblemen binnen de organisatie en biedt alternatieve oplossingen om ervoor te zorgen dat alle mogelijke opties worden geanalyseerd en dat de juiste beslissing wordt genomen.

Voordelen van een managementinformatiesysteem

Bedrijven investeren in een MIS om de volgende redenen:

  • Verhoogt de operationele efficiëntie
  • Voegt waarde toe aan bestaande producten
  • Brengt innovatie en ontwikkeling van nieuwe producten tot stand
  • Identificeert sterke en zwakke punten binnen een bedrijf aan de hand van rapporten en records
  • Biedt toegang tot een unieke database die de gegevens bevat die nodig zijn voor dagelijkse activiteiten
  • Biedt een hoger niveau van verantwoording, aangezien input en moderaties worden geregistreerd en auteurs worden genoteerd