Hoe apps en instellingen op Android te herstellen

Het herstellen van apps, gegevens en instellingen op Android is vrij eenvoudig. Als u back-ups hebt ingesteld, zorgt het besturingssysteem daar wel voor

Een van de grootste angsten bij de aanschaf van een nieuwe smartphone betreft de foto’s, documenten en apps die op het oude toestel staan. Je bent altijd bang dat je ze niet naar je nieuwe toestel kunt overzetten, waardoor je een stukje van je leven achterlaat.

De realiteit is helaas anders: mobiele besturingssystemen hebben automatische back-upsystemen waarmee je apps en instellingen in een paar minuten en zonder al te veel moeite kunt terugzetten. Op Android is het mogelijk om gegevens van het ene toestel naar het andere over te brengen met slechts een paar tikken en zonder dat de gebruiker veel hoeft te doen. Het Android-besturingssysteem slaat gedownloade apps, gewijzigde instellingen, het adresboek en sms-berichten op in de cloud, die vervolgens automatisch worden hersteld wanneer de nieuwe smartphone voor het eerst wordt ingesteld. U hoeft alleen maar hetzelfde Google-account te gebruiken en het besturingssysteem haalt zelf de informatie op van de servers.

Hoe Android-back-up inschakelen

De enige actie die de gebruiker hoeft te ondernemen om apps en instellingen op Android te herstellen, is het inschakelen van automatische Android-back-up. Open gewoon de Instellingen van de telefoon, scroll naar beneden en klik op Systeem, dan Back-up en zorg ervoor dat de schakelaar onder Back-up naar Google Drive naar rechts is verplaatst en blauw gekleurd is. Op ditzelfde scherm, onderaan, kunt u ook controleren welke gegevens in de cloud worden opgeslagen: apps en app-gegevens, contacten, belgeschiedenis, toestelinstellingen en sms. Bij het invoeren van elke sectie kunt u controleren of het automatisch herstellen van informatie actief is: zo niet, activeert u deze natuurlijk en wacht u tot de back-up is voltooid.

Restore Android apps and settings

Als de back-up is voltooid, kunt u alle in de cloud opgeslagen gegevens automatisch herstellen. Het enige wat u hoeft te doen is de eerste installatie van het nieuwe toestel starten, de optie “Back-up van een Android-telefoon” kiezen, verbinding maken met een Wi-Fi-netwerk en de gegevens invoeren van de Google-account die u op uw oude smartphone hebt gebruikt. Op dit punt hoeft u alleen nog maar te selecteren welke gegevens u wilt herstellen en de procedure te starten en te wachten: afhankelijk van het aantal apps en gegevens die moeten worden hersteld, kan het enkele tientallen minuten duren voordat de operatie is voltooid.