Bètatest

Een bètatest is een soort proefperiode voor een computerproduct voorafgaand aan een commerciële of officiële release. Bètatests worden beschouwd als de laatste testfase vóór de lancering, en het omvat normaal gesproken de distributie van het product naar externe bètatestsites en individuele gebruikers (“bètatesters”) voor real-world blootstelling. Andere bètatests bieden het product mogelijk een gratis proefdownload via internet.

Alfatesten versus bètatesten

Het belangrijkste verschil tussen alfatesten en bètatesten komt neer op de gebruikers. Bij alfatests zijn de mensen die het product testen interne werknemers van het bedrijf, terwijl bètatesters externe, externe gebruikers zijn. Dit betekent dat de focus van het testen ook verschuift van alfa- naar bètatestscenario’s. Bij alfatesten houden ontwikkelaars zich meer bezig met de kwaliteit en consistentie van het product. Grote bugs worden waargenomen, grondig gedocumenteerd en opgelost. Zodra de belangrijkste knikken zijn verholpen in alfatests, worden de veiligheid en betrouwbaarheid van het product op de proef gesteld.

Alfatesten vinden doorgaans plaats in een white box-omgeving waar de tester de ins en outs kent van het product dat wordt getest. De tester weet naar wat voor dingen hij moet zoeken en kan anticiperen op wat er gebeurt als bepaalde acties worden uitgevoerd. Bètatesten vinden daarentegen plaats in black box-omgevingen waar de tester geen voorkennis heeft van het ontwerp van het product.

Ten slotte is het doel van bètatests om te begrijpen welke gebruiksscenario’s mogelijk niet zijn overwogen en om een ​​oplossing te ontwikkelen om deze zwakke punten aan te pakken vóór de lancering. In sommige opzichten heeft dit meer invloed op de manier waarop een product wordt ontvangen, omdat het de real-world toepassing van een product test met echte gebruikers in echte omgevingen. Alfatesten zijn gebaseerd op hypothetische en geïdealiseerde situaties. Het is nuttig om de basis te leggen voor de structuur van een product, maar de implementatie moet worden verfijnd en gevalideerd door middel van bètatesten.

Bètatester zijn

Alle soorten computerproducten, van besturingssystemen tot computerspellen, worden meestal in bèta getest voordat ze algemeen worden uitgebracht. Veel software-uitgevers en -ontwikkelaars hebben zelfs aanvraagformulieren voor bètatesters die online kunnen worden ingediend. Wanneer een kandidaat zich aanmeldt als bètatester, ontvangt hij doorgaans een e-mailbericht dat er een bètaversie beschikbaar is om te downloaden, gevolgd door verschillende kwalitatieve en kwantitatieve feedbackformulieren.

Beta-testers zijn verplicht om de aanwijzingen van het bedrijf op te volgen. Van sommigen kan bijvoorbeeld worden verlangd dat ze een formulier ondertekenen (of aangeven met een digitale overeenkomst) dat het schrijven over het product of het plaatsen van screenshots tijdens bètatests uitdrukkelijk verbiedt. Soms worden bugs discreet gelogd op basis van gebruikersgedrag, maar de gebruiker kan ook verantwoordelijk zijn voor het documenteren van de fouten die ze tegenkomen.

Open vs. gesloten bètatests

Sommige software (met name pc-spelsoftware) heeft meerdere bètatests, de zogenaamde open of gesloten bèta. De gesloten bèta volgt onmiddellijk op de alfatest en staat open voor een beperkte of geselecteerde groep bètatesters. Soms wordt de software voor een korte tijd beschikbaar gesteld aan het grote publiek om een ​​specifieke functie of update te testen. Deze openbare test is de open bèta.