Achtergrond: Siemens Enterprise Communications wordt Unify

Een 170 jaar oude merknaam geef je niet zo gemakkelijk op. Zeker niet als het Siemens heet. Niettemin werd de UC joint venture Siemens Enterprise Communications gewoon “Unify”. IT BUSINESS was op het rebranding-evenement in München.

In principe is het niet zo’n groot probleem wanneer een bedrijf zichzelf een andere naam geeft – de inschrijving in het handelsregister moet worden gewijzigd. Maar Siemens Enterprise Communications is niet “EDV Müller GbR” van om de hoek, maar een wereldspeler. Het bedrijf werd in 2008 opgericht als een joint venture tussen The Gores Group en Siemens AG. Afscheid nemen van de grote naam “Siemens” in het merk, dat al zo’n 170 jaar voor inventiviteit staat, was zeker geen gemakkelijke beslissing.

Rebranding viering

Niettemin – Siemens Enterprise Communications heet nu “Unify”. Of, om precies te zijn, Siemens Enterprise Communications GmbH & Co. KG werd Unify GmbH & Co. KG. Er is niets veranderd wat betreft eigendom of managementstructuur.

De hernoeming werd gevierd met wereldwijde rebranding-evenementen, waaronder live-verbindingen met het “Social Command Center”, dat de reacties in het netwerk evalueerde, en met Chris Hummel, Chief Commercial Officer en President Noord-Amerika van Unify in New York.

Internetevenement

Het nieuwe merk werd geïntroduceerd tijdens een live webstream – gemodereerd door socialemediagoeroes en industrieanalisten. Unify-medewerkers in 33 landen en ongeveer 60 kantoren wereldwijd volgden de uitzending en vierden samen de onthulling van de nieuwe merknaam. Er was ook een feest in de Hofmannstraße in München. Met meer dan 1.000 medewerkers en gasten van Siemens Enterprise Communications, respectievelijk Unify, aanwezig. Na afloop van het evenement waren er al nieuwe bedrijfsborden opgehangen en waren de eerste bedrijfsauto’s te zien met “Unifiy – Harmonize your enterprise” erop gedrukt (zie fotogalerij). Aangezien het de bedoeling was dat de nieuwe bedrijfsnaam pas bij de lancering zou uitlekken, werden van tevoren “geheimhoudingsinspanningen” geleverd, zoals een werknemer onthulde.

Unify in plaats van Siemens

Maar waarom neemt de Siemens-dochter afscheid van een 170 jaar oud, wereldberoemd merk? Het bedrijf geeft de volgende reden: “De naam geeft perfect uitdrukking aan de merkbelofte en de visie om communicatiesystemen, bedrijfsprocessen en mensen samen te brengen.” Hamid Akhavan, CEO van Unify, legt de volgende verklaring af: “Wij kijken terug op een lange Siemens traditie en de band met onze oorsprong als innovators blijft sterk. Ons nieuwe merk blaast leven in onze visie, gesteund door gemotiveerde werknemers wereldwijd en een sterke partnergemeenschap.”

Just smoke and mirrors?

Namen zijn slechts rook en spiegels, zoals het gezegde luidt. Marketingdeskundigen zouden daar zeker bezwaar tegen hebben. Maar het bedrijf maakte wel duidelijk met welke technologische speerpunten het als Unify wil scoren op de UC-markt. Een belangrijke rol wordt gespeeld door “Project Ansible”, waarover nadere bijzonderheden werden bekendgemaakt. Dit is een UC-platform voor communicatie en samenwerking, dat naar verwachting vanaf juli 2014 algemeen beschikbaar zal zijn. Het platform zal in eerste instantie worden aangeboden als een cloud-gebaseerd SaaS (Software-as-a-Service) aanbod, als aanvulling op Unify’s OpenScape oplossingen, maar ook op telefoonsystemen van concurrenten.

Project Ansible

In juni van dit jaar werd Project Ansible gepresenteerd, de eerste tests aan de klantzijde zijn gepland voor januari en de marketing via het kanaal zal in de zomer van volgend jaar beginnen. Maar wat zit er achter? De eerste versie van het platform zal vier communicatiekanalen tegelijk ondersteunen: Spraak, video, tekst en scherm delen. Het zal gebruikers ook in staat stellen om multichannelgesprekken zonder onderbreking van het ene toestel naar het andere over te brengen met behulp van een gebaar dat conversatievegen wordt genoemd. Project Ansible is ontworpen om bestaande oplossingen aan te vullen. Naast OpenScape’s eigen portfolio werden ook concurrenten Cisco en Avaya in de schijnwerpers gezet. □