De Office Communications Server OCS wordt een PBX-vervanger

Het heeft de codenaam “Communications Server 14” en is bedoeld om Micosoft stevig in de telecommunicatiemarkt te verankeren. De opvolger van Office Communications Server (OCS) zal in de tweede helft van het jaar beschikbaar komen en zal naar verluidt in staat zijn om traditionele PBX-systemen out-of-the-box te vervangen – naast vele andere vernieuwingen en verbeteringen, natuurlijk.

De volgende versie van Microsofts unified communications-oplossing, met de codenaam “Communications Server 14”, zal in de tweede helft van 2010 beschikbaar zijn. Dit werd aangekondigd door Gurdeep Singh Pall, corporate vice president van Microsofts Office Communications Group, tijdens zijn keynote-toespraak op de VoiceCon 2010-conferentie.

De nieuwe versie van Communications Server stelt bedrijven in staat hun communicatie volledig te integreren met Microsoft Office, waardoor deze eenvoudiger, opener en kosteneffectiever wordt. Microsoft zal “Communications Server 14” zowel voor installatie in de onderneming als als clouddienst aanbieden. Microsoft-partners hebben al diensten en producten voor “Communications Server 14” aangekondigd.

De nieuwe versie biedt een complete communicatieoplossing met volledige telefoniefuncties voor bedrijven. Werknemers communiceren via een vertrouwde, gebruiksvriendelijke interface. De functies zijn naadloos geïntegreerd met alle Microsoft Office-toepassingen, Microsoft SharePoint Server en Microsoft Exchange. Het flexibele platform maakt de integratie van communicatiefuncties in elk type bedrijfsapplicatie mogelijk. Bovendien kunnen instant messaging, aanwezigheidsinformatie en andere functies van de software zowel in het bedrijfsnetwerk als in de cloud worden gebruikt met Microsoft Office Communications Online.

Nieuwe functies en partners

Aan het begin van de week hebben twaalf Microsoft-partners al nieuwe producten en diensten aangekondigd om de “Communications Server 14” te verbeteren. Deze omvatten goedkope IP-telefoons, oplossingen voor bijkantoren en beheersoftware. Enkele duizenden partners bieden al oplossingen voor de unified communications-software van Microsoft, bijvoorbeeld toepassingen, spraakdiensten, SIP-kanalen en interoperabele PBX’en en gateways.

In zijn keynote voorspelde Pall dat technologieën zoals de “Communications Server 14” een nieuw hoofdstuk in de bedrijfscommunicatie zouden inluiden, “networked communications”. In de komende drie jaar zou meer dan 75 procent van de nieuwe zakelijke toepassingen voorzieningen voor geünificeerde communicatie omvatten. In ondernemingen zal dan meer dan de helft van de VoIP-oproepen meer dan alleen spraak bevatten, aldus Pall. Forrester Research schat dat het marktvolume voor unified communications software zal groeien tot 14,5 miljard US dollar in 2015 (studie “Market Overview, Sizing Unified Communications”, februari 2009).

In de bedrijfscommunicatie is de integratie van technologie-eilanden in één softwareplatform pas drie jaar geleden begonnen. Nu wordt de unified communications-software van Microsoft al door miljoenen klanten gebruikt. Office Communications Server is een van Microsofts snelst groeiende serveroplossingen, met groeipercentages van twee cijfers in de afgelopen drie jaar.