Als werkgevers positieve online reviews hebben, hebben ze ook meer sollicitanten voor vacatures. Volgens een Bitkom-enquête informeert bijna de helft van de ondervraagde internetgebruikers zich over werkgevers op online beoordelingsportalen.
Internetgebruikers zijn er al lang aan gewend om naar productbeoordelingen te kijken voordat ze online aankopen doen. Het is dan ook geen wonder dat steeds meer mensen hun toekomstige werkgever ook kiezen op basis van de beoordelingen. In een Bitkom-enquête zei 47 procent al online naar werkgeversbeoordelingen te hebben gekeken. Dit is een stijging van 11 procent ten opzichte van 2018. Beoordelingen van werkgevers online zijn vooral interessant voor werkende internetgebruikers: hier zegt een kleine meerderheid (52 %) online overeenkomstige beoordelingen te lezen.
“Online beoordelingen spelen in de wereld van werk een vergelijkbare rol als bij online winkelen. Een goede beoordeling kan de beslissing om van baan te veranderen aanzienlijk beïnvloeden – en het belang daarvan neemt toe,” zegt arbeidsmarktdeskundige Adél Holdampf-Wendel van Bitkom. Werkgevers moeten de beoordelingen dan ook serieus nemen en van de gelegenheid gebruik maken om de verwachtingen van potentiële sollicitanten over het bedrijf beter te leren kennen en in te schatten. Of een werkgever reageert op een online review en zo ja, hoe, kan ook zijn eigen imago bepalen, zegt Holdampf-Wendel. “Voor veel mensen zijn online evaluaties het eerste visitekaartje van een werkgever. Wie pluspunten kan verzamelen, heeft een betere uitgangspositie in de strijd om de beste hersens.”
Beslissingshulp
Hoe een werkgever wordt beoordeeld, is ook van invloed op de beslissing voor of tegen een baan. 44 procent van alle respondenten die onderzoek naar werkgevers hebben gedaan, zegt dat dit van invloed is geweest op hun beslissing om van baan te veranderen. 18 procent zegt dat de beoordelingen van de werkgever hen onzeker maakten, maar dat ze toch besloten de baan aan te nemen. 14 procent voelde zich aangemoedigd in hun keuze voor de nieuwe werkgever. En 12 procent besloot tegen de mogelijke verandering vanwege de werkgeversbeoordelingen op het internet. Nog eens 13 procent zei dat de beoordelingen hun beslissing niet hadden beïnvloed. En twee vijfde (40 %) was niet van plan van baan te veranderen.
“Werkzoekenden moeten zich niet laten verblinden door individuele beoordelingen, maar moeten altijd een totaalbeeld krijgen. Hoe meer inzendingen, hoe aannemelijker het algemene oordeel. Het moet duidelijk zijn dat online recensies meer een oriëntatiehulp zijn en altijd subjectieve gevoelens weerspiegelen,” aldus Holdampf-Wendel.
Een goed kwart van de internetgebruikers draagt zelf bij aan recensies over werkgevers op het net. 28 procent heeft zijn werkgever al beoordeeld op speciale beoordelingsportalen zoals kununu.com, meinchef.de of glassdoor.de. Onder de huidige professionals is dat een derde (33 %).
Over het onderzoek
De basis van de gegevens is een representatief onderzoek dat Bitkom Research in februari 2021 in opdracht van Bitkom heeft uitgevoerd. Daarbij werden 1.005 personen van 16 jaar en ouder telefonisch ondervraagd, waaronder 854 internetgebruikers. De vragen luidden: “Hebt u wel eens recensies over bedrijven als werkgever op internet gevonden, bijvoorbeeld op kununu.com, meinchef.de, glassdoor.de enz.?”, “Hebben deze recensies over werkgevers uw beslissing om van baan te veranderen beïnvloed?” en “Hebt u zelf wel eens uw werkgever beoordeeld op speciale beoordelingsportalen op internet, zoals kununu.com, meinchef.de of glassdoor.de?”