Gemakkelijker toegang tot kortetermijnuitkering en compensatie

De wetgever breidt de vereenvoudigde toegang tot kortetermijnuitkering en compensatie voor kinderopvang uit. Wat voor werkgevers van belang is, wordt uitgelegd door Ecovis-advocaat en arbeidsrechtspecialist Marcus Bodem.

Kortetijdsuitkering – voortgezette vereenvoudigde toegang

In 2021 kan een bedrijf zich blijven registreren voor werktijdverkorting als ten minste 10 procent van zijn werknemers te maken krijgt met een loon- en werkverlies van meer dan 10 procent. Normaliter is deze drempel een derde van het personeelsbestand. Bovendien hoeven werknemers in 2021 geen minuren op te bouwen. “Voorwaarde voor beide vereenvoudigingen is dat de onderneming tegen 30.6.2021 arbeidstijdverkorting heeft ingevoerd”, zegt Ecovis-advocaat en arbeidsrechtspecialist Marcus Bodem. “Voorheen moest arbeidstijdverkorting uiterlijk op 31.3.2021 zijn ingevoerd.”

De volledige terugbetaling van de socialezekerheidsbijdragen tijdens het ontvangen van een uitkering voor arbeidstijdverkorting is nu mogelijk tot 30.6.2021. Van 01.7.2021 tot 31.12.2021 is er slechts een terugbetaling van 50 procent van de socialezekerheidsbijdragen. Voorwaarde hiervoor is dat een bedrijf op 30.6.2021 met arbeidstijdverkorting was begonnen.

Wat verandert er aan de compensatie voor kinderopvang?

De compensatie voor kinderopvang op grond van de Wet op de Kinderbescherming was beperkt tot 31.3.2021. De tijdslimiet is nu opgeheven. Nu kan aanspraak worden gemaakt op de vergoeding zolang er sprake is van een epidemische situatie van nationale omvang.

Daarnaast heeft de wetgever verduidelijkt dat de vergoeding ook geldt als

  • de leerplicht wordt opgeheven,
  • de toegang tot kinderopvang wordt beperkt of
  • de overheid een aanbeveling heeft gedaan om niet naar de voorziening of school te gaan.

Kinderbijslag bij ziekte – eenvoudiger dan compensatie op grond van de Infection Protection Act

Vanaf januari 2021 kan kinderbijslag bij ziekte ook worden aangevraagd voor kinderopvang. “Met name voor de werkgever is dit minder gecompliceerd dan schadevergoeding op grond van de Infectiewet,” verduidelijkt Bodem. “Aangezien de werknemer het ziektegeld rechtstreeks van het ziekenfonds ontvangt en de werkgever niet vooruit hoeft te betalen en op terugbetaling door de overheid hoeft te wachten.”

Voorheen hoefde de werkgever de vergoeding alleen voor de eerste zes weken uit te betalen. Volgens de nieuwe verordening moet de werkgever voortaan de compensatie voor kinderopvang betalen voor de volledige referentieperiode van tien weken voor de autoriteit. Voor alleenstaande ouders is dit zelfs 20 weken.

Verdere wijzigingen in de vergoeding op grond van de Wet bescherming tegen infectie

In de toekomst zal het verlies aan inkomsten tijdens de quarantaine of de kinderopvang worden berekend analoog aan de regelingen voor de uitkering voor korte perioden. “Werkgevers en werknemers hoeven niet verbaasd te zijn als de compensatie vanaf 1 april enigszins verandert”, verduidelijkt Bodem. “Dit komt door de nieuwe berekeningsmethode.” Om ervoor te zorgen dat werkgevers geen termijnen overschrijden, heeft de wetgever ook de termijn voor het aanvragen van een schadevergoeding in het kader van de wet ter bescherming tegen infecties verlengd tot twee jaar.

Dit artikel verscheen voor het eerst op ons partnerportaal MM Maschinenmarkt.