Startups, de do-gooders

Een Bitkom-studie onder meer dan 300 Duitse IT- en internetstartups onthult de motieven voor het oprichten van een startup. Een goed derde van de ondervraagde oprichters had geen ander doel dan de wereld te verbeteren.

Het principe is eenvoudig: er is een probleem, maar nog geen oplossing – dus moet je zelf met een oplossing komen. Voor meer dan 70 procent van de oprichters is het belangrijkste motief om een bedrijf op te richten dat zij zelf een idee voor een product of dienst in de praktijk wilden brengen. Ook de gedachte om iets voor zichzelf op te bouwen drijft de oprichters (68 %), terwijl 30 procent op deze manier werkgelegenheid wil vermijden.

Motieven voor het oprichten van een start-up

Een goede derde van de oprichters van start-ups wordt bewogen door nobele motieven: 36 procent wil de wereld verbeteren met hun idee. “In Duitsland hebben we veel knappe koppen, veel goede ideeën, maar veel te weinig oprichters. Meer mensen zouden de stap moeten durven zetten van hun potentieel wereldveranderende idee naar het oprichten van een bedrijf,” zegt Bitkom-voorzitter Achim Berg. Slechts 15 procent van de oprichters wil rijk worden met hun idee en slechts drie procent wil beroemd worden. De vrees dat zij anders geen andere boeiende baan zouden hebben gevonden, is voor slechts 2 procent van de ondervraagden de doorslaggevende factor.

Verder belangrijke aspecten uit het Bitkom Startup Report 2018

  • Een Duitse startup heeft momenteel gemiddeld 16 mensen in dienst.
  • Startups worden over het algemeen minder door studenten opgericht. Slechts 11 procent van de ondervraagden richtte tijdens zijn studie een bedrijf op, 12 procent direct na zijn afstuderen. Bijna de helft (43%) waagt zich buiten een afhankelijke baan.
  • 93 procent (62% “zeer mee eens”, 31% “enigszins mee eens”) zou met hun huidige ervaring opnieuw een startup oprichten.
  • Tekort aan geschoolde arbeidskrachten bij startups: bij 56 procent is het al voorgekomen dat een functie niet kon worden ingevuld omdat er geen geschikte kandidaat werd gevonden.
  • 4 van de 10 startups (43 procent) in Duitsland maken al gebruik van kunstmatige intelligentie, 33 procent is het gebruik ervan van plan of bespreekt het gebruik ervan.
  • 6 van de 10 (61%) zouden in Duitsland opnieuw beginnen. De Amerikaanse president Trump schrikt af om in Amerika op te richten: in 2016 had 32 procent graag in de VS opgericht, nu is dat nog maar 21 procent.
  • Ongelukkig met de politiek: 9 op de 10 startups vindt dat er maar weinig of geen maatregelen voor startups uit het regeerakkoord daadwerkelijk in de praktijk worden gebracht. De overeenkomst krijgt van oprichters het cijfer “voldoende” (4,1) met betrekking tot het startupbeleid.
  • Startups worstelen ook met de GDPR: slechts negen procent had de implementatie op de deadline volledig afgerond (onderzoeksperiode 13.03.2018 tot 30.04.2018).