Wat is Amazon Elastic Block Store (EBS)

Amazon Elastic Block Store, of kortweg EBS, is een hoog beschikbaar blokopslagsysteem dat wordt aangeboden door Amazon Web Services (AWS). Het werkt samen met EC2-instanties en is vooral bedoeld voor persistente gegevens.

De term Amazon Elastic Block Store (EBS) verwijst naar een blokopslagsysteem dat wordt geleverd door Amazon Web Services (AWS). EBS kan door klanten worden geboekt met de schaalbare rekenkracht van de Elastic Compute Cloud (EC2). Doorgaans moeten de toepassingen die daar worden uitgevoerd toegang hebben tot gegevens. En deze moeten beschikbaar zijn in een zeer beschikbare vorm om prestatieredenen. Dit is precies waar de Amazon EBS-dienst voor zorgt.

Een voordeel van het blokopslagsysteem is dat gegevens sneller beschikbaar kunnen worden gesteld dan via systemen die op bestandsniveau opslaan. Blokopslagvolumes kunnen worden toegewezen aan specifieke ECS-instanties, die op elk moment dynamisch kunnen worden gewijzigd. Gegevens blijven beschikbaar, zelfs als de EC2-capaciteit wordt verminderd. Persistente gegevens kunnen op elk moment worden opgevraagd. Bovendien kunnen opslagblokken gemakkelijk worden gecodeerd. Last but not least biedt EBS diverse prestatiecijfers zoals doorvoer, latentie en bandbreedte om de prestaties te monitoren.

Nadelen van blokopslagsystemen

Blokopslagsystemen, en dit geldt niet alleen voor de Elastic Block Store, hebben over het algemeen twee nadelen ten opzichte van opslagoplossingen op bestandsniveau. Ten eerste worden overtolligheden niet verwijderd. Dit is een voordeel wanneer het gaat om de langdurige opslag van persistente gegevens. Het heeft echter een negatief effect op de efficiëntie van het systeem. Ten tweede kunnen gegevens veel flexibeler beschikbaar worden gesteld voor de ontwikkeling van toepassingen als ze op bestandsniveau worden opgeslagen.

>