Wat is de Amazon Elastic Kubernetes Service (EKS)?

De Amazon Elastic Kubernetes Service is een aanbod van Amazon Web Services (AWS). De dienst is ontworpen om containertoepassingen te implementeren, te schalen en te gebruiken.

Amazon Elastic Kubernetes Service (EKS) is een dienst die wordt geleverd door Amazon Web Services (AWS). Het is gebaseerd op het open source Kubernetes framework en biedt de mogelijkheid om containertoepassingen te provisionen, te schalen en te draaien. EKS is een beheerde, hoog beschikbare dienst die volledig in de AWS-cloud wordt geƫxploiteerd.

Het besturingsvlak (controlelaag) ligt bij de cloudprovider, die dit besturingsvlak beheert. Dit gaat grotendeels automatisch. Voor de EKS zijn er zogenaamde beschikbaarheidszones ("Availbility Zones") in de AWS Cloud. Hierbij wordt nagegaan of de knooppunten, die verantwoordelijk zijn voor de verbindingen tussen de afzonderlijke netwerkelementen, naar behoren functioneren. Als het systeem detecteert dat sommige nodes defect zijn of helemaal niet meer functioneren, vervangt het deze.

Voordelen en nadelen van EKS

De Amazon Elastic Kubernetes Service biedt de volgende voordelen:

  • De service biedt volledige compatibiliteit met Kubernetes.
  • Apps die in een andere native Kubernetes-omgeving draaien, werken ook in EKS.
  • Andere AWS-aanbiedingen, zoals Virtual Private Cloud, kunnen worden gecombineerd met EKS.
  • Facturering is gebaseerd op gebruik. Zelfs voor kleine bedrijven of zelfstandigen is toetreding dus economisch verantwoord.

Het nadeel van de Amazon EKS is dat gebruikers een nauwe band met AWS aangaan. Dit geldt des te meer wanneer zij de dienst combineren met andere diensten van de hypersaler. Wie op een gegeven moment wil overstappen, moet dus vergelijkbaar hoge hindernissen overwinnen.