Online shoppers willen dronebezorging

Drones die pakjes bezorgen is niet langer een droom van de toekomst. In Zwitserland zijn vorig jaar twee quadrocopters neergestort, maar nu leveren pakketdrones weer. En in Duitsland zou elke tweede Duitse burger in de toekomst zijn pakjes uit de lucht willen ontvangen.

Iedereen kent de situatie: de postbode was er, maar jij niet. Als je geluk hebt, heb je een aardige buur die het pakje aannam. Volgens een Bitkom-enquête onder 1.024 online shoppers vindt 28 procent het echter vervelend om pakjes voor anderen aan te nemen. 15 procent weigert dit zelfs helemaal. Om niet naar het postkantoor te hoeven rennen, zou 59% een persoonlijke pakketbus naast de brievenbus overwegen. 37 procent zou zijn pakjes graag per drone op zijn balkon of terras laten bezorgen. In de leeftijdsgroep van 16 tot 29 jaar zou maar liefst 52 procent zijn bezorging per vliegend toestel willen ontvangen.

Bijna elke derde persoon vindt het vervelend om pakjes voor de buren aan te nemen. Daarom zijn alternatieve oplossingen gewenst.

Er bestaat in alle leeftijdsgroepen meer terughoudendheid over de mogelijkheid om een pakje thuis te laten bezorgen, waartoe de pakketbezorger vervolgens toegang krijgt via wachtwoord of gezichtsherkenning: Een op de vijf respondenten zou deze optie overwegen. 14 procent zou openstaan voor de optie dat de bezorger het pakket achterlaat in de kofferbak van de eigen auto, die met een digitale code kan worden geopend.

Bezorging aan huis is de meest gebruikte optie: negen van de tien onlineshoppers (90 %) zeggen dat zij hun pakketten gewoonlijk op hun huisadres laten bezorgen. Dertien procent doet een beroep op een Packstation, acht procent stuurt zijn goederen rechtstreeks naar een buurman. Zeven procent laat zendingen direct op de eigen werkplek afleveren.

“Vooral werkende mensen willen meer flexibiliteit in pakketbezorging”, zegt Florian Lange, Bitkom-expert voor retail en logistiek. “Een doorbraak op de massamarkt laat echter nog steeds op zich wachten. Ook met transportdrones wordt al geëxperimenteerd. Deze technologie zorgt niet alleen voor meer gemak voor de klanten, maar ontlast ook het verkeer in de binnenstad en dus het milieu. Alleen al om veiligheidsredenen zal het echter nog wel even duren voordat drones in de last mile worden ingezet.”

Drone-projecten van Deutsche Post

Deutsche Post maakt al gebruik van drones, maar op zeer beperkte schaal. Zo is de Duitse post in 2014 begonnen met de bezorging van spoedmedicijnen op het Noordzee-eiland Juist. Van september tot december 2014 werden over een afstand van ongeveer twaalf kilometer transportvluchten uitgevoerd in het kader van een dringende en spoedeisende levering van het vasteland naar het Noordzee-eiland Juist, vooral op momenten dat er geen reguliere veerboot- of luchtverbindingen waren.

Als onderdeel van het zes maanden durende proefproject “Deliver Future” in 2018 test Deutsche Post ook de bezorging van medicijnen per drone op een eiland in het Victoriameer op het Afrikaanse continent. De autonoom vliegende “DHL Paketkopter 4.0” kon de 60 km lange vlucht van het vasteland naar het eiland in gemiddeld 40 minuten afleggen. In totaal werd in het proefproject meer dan 2.200 km gevlogen en werden ongeveer 2.000 vliegminuten voltooid. De drone opent nieuwe mogelijkheden, want in veel regio’s van Afrika vormt de logistiek van de gezondheidszorg, met name de medische bevoorrading van plattelandsziekenhuizen en apotheken, een enorme uitdaging.

Drone crasht in Zwitserland

In 2018 is in Zwitserland een reguliere bezorgdienst van start gegaan. Eerst vlogen quadrocopters bloedmonsters, medicijnen en medische specimens heen en weer tussen ziekenhuizen in Lugano (Kanton Ticino), daarna in Zürich.

In mei 2019 stortte een van de tien kilo wegende vliegmachines neer in Zürich in een bosrijke omgeving nabij de universiteit. De drones zijn uitgerust met veiligheidsmechanismen voor zo’n eventualiteit: Bij een systeemstoring schakelt de copter de rotors uit en gaat er een parachute open, waarmee hij naar de grond zinkt. Bovendien klinkt er een akoestisch waarschuwingssignaal. De parachute ging toen wel open, maar het touw waarmee hij aan de drone was bevestigd, brak. Niemand raakte gewond.

Een paar maanden eerder was er al een incident boven het meer van Zürich toen de GPS van een quadrocopter het begaf. In zijn geval werkte het noodsysteem zoals gepland en zweefde hij luid waarschuwend aan zijn parachute naar het meer, waar hij zonk.

Na de crash in mei heeft Swiss Post de leveringen opgeschort en een veiligheidsonderzoek van het toestel gelast. De commissie van luchtvaartdeskundigen heeft vervolgens zowel Swiss Post als de vliegtuigfabrikant Matternet gecertificeerd als zijnde van een hoog veiligheidsniveau. Vanuit het oogpunt van de deskundigen waren er geen bezwaren tegen de hervatting van de vliegoperaties. De drones vliegen dan ook sinds eind januari weer.