Android app machtigingen en autorisaties, waar ze voor gebruikt worden

Telefoon, locatie, microfoon: er zijn veel elementen waartoe applicaties die op mobiele apparaten geïnstalleerd zijn toegang hebben. Daarom is het belangrijk ze te kennen

Alle applicaties moeten toegang hebben tot smartphone-functies om te kunnen werken. Dat is waarom ze om toestemming vragen. Maar wat zijn ze en vooral, welke kunnen we toestaan en welke kunnen we blokkeren? Het is dus een goed idee om ze te leren kennen voordat je een app downloadt om onaangename verrassingen te voorkomen.

Laten we beginnen met te zeggen dat een app, om zijn werk goed te kunnen doen, gebruik moet maken van een aantal persoonlijke gegevens en gevoelige delen van de smartphone moet exploiteren. Een voorbeeld kan helpen dit duidelijker te maken. We zouden geen contacten kunnen bekijken op WhatsApp als we de instant messaging app geen toegang geven tot ons adresboek. Er ontstaan problemen wanneer apps toestemming vragen voor toegang tot items die niet relevant zijn voor de functie in kwestie. Laten we een ander voorbeeld nemen. Als een wekker-app vraagt om de microfoon te gebruiken of toegang te krijgen tot de galerij, moeten we meer vragen dan waarom.

Autorisaties op Android

Laten we nu eens kijken naar hoe het autorisatiemechanisme op Android werkt. In de loop der jaren heeft Google het toestemmingssysteem heel duidelijk gemaakt, en heeft het ontwikkelaars ook strenge regels opgelegd als het gaat om de privacy van gebruikers. Het is namelijk mogelijk om de machtigingen te bekijken die voor de app vereist zijn voordat u deze downloadt uit de Google Play Store, of op elk moment via de instellingen van het apparaat. Android controleert of de app alle benodigde permissies heeft, anders mag je hem niet gebruiken.

Waarom is het belangrijk om de permissies te weten

Maar waarom is het nodig om te weten welke permissies we aan apps geven? Laten we, om dit te begrijpen, een stap terug doen en het voorbeeld van de wekker-app nemen. Als de app toegang heeft tot de lijst met contactpersonen (een zeer vreemde actie), kan hij gegevens uploaden naar zijn eigen server zonder dat dit nodig is. Het is duidelijk dat in dergelijke gevallen het risico dat zij de gegevens voor andere doeleinden gebruikt, zeer reëel is. Of laten we zeggen dat een app toestemming van ons krijgt om toegang te krijgen tot onze telefoon en sms’jes: hij zou tegen betaling gesprekken kunnen voeren of berichten kunnen verzenden en ontvangen.

Een andere gevoelige machtiging betreft de locatie, waardoor een app, zoals Google Maps, de GPS van het apparaat kan gebruiken. Een app kan ook toegang nodig hebben tot mediabestanden in het geheugen. Een app kan veel persoonlijke gegevens verzamelen. Het advies is dan ook aandacht te besteden aan machtigingen en niet blindelings alle machtigingen te verlenen.