Wan

Een wide area network (WAN) is een groep van twee of meer onderling verbonden lokale netwerken (LAN’s) die niet aan een enkele locatie is gebonden. Het doel van een WAN is om aangesloten apparaten (en bij uitbreiding verbonden gebruikers) toegang te geven tot en gegevens over te dragen vanaf elke plek ter wereld. WAN’s kunnen openbaar zijn, zoals op internet (het grootste WAN dat er bestaat), of ze kunnen zijn gemaakt voor privégebruik in een bedrijf, school of overheidsorganisatie.

WAN-verbindingstypen

LAN’s kunnen via bedrade of draadloze middelen worden verbonden om een ​​WAN te vormen. De belangrijkste categorieën van deze verbindingen zijn huurlijnen, circuitgeschakelde netwerken en pakketgeschakelde netwerken.

  • Huurlijnen zijn particuliere, specifieke punt-tot-puntverbindingen die worden verhuurd door telecommunicatieproviders. Ze worden sinds de jaren negentig gebruikt om interne verbindingen tot stand te brengen tussen verre LAN’s binnen een organisatie. Typen huurlijnen zijn onder meer T-1990- en T-1-providers, die worden gebruikt om MPLS- en VPN-verbindingen tussen WAN’s te ondersteunen.
  • Circuitgeschakelde netwerken zoals openbare telefoonsystemen werken via een beperkt aantal speciale kanalen die worden gesloten wanneer ze niet langer nodig zijn. Ze zijn sneller dan pakketgeschakelde netwerken omdat ze gegevens in realtime verzenden, maar kunnen te maken krijgen met vaste bandbreedte-uitdagingen. Integrated Service Digital Network (ISDN) is een voorbeeld van een circuitgeschakeld netwerk.
  • Pakketgeschakelde netwerken gebruiken virtuele circuits waarmee pakketten kunnen worden verzonden zonder dat een speciaal kanaal nodig is. Ze zijn over het algemeen minder duur en robuuster dan circuitgeschakelde netwerken, maar kunnen te maken krijgen met latentieproblemen. Er zijn verschillende manieren van pakketschakeling die kunnen worden gebruikt om een ​​WAN te creëren:
    • X.25 is een technologiestandaard die in de jaren zeventig werd geïntroduceerd, voornamelijk om creditcardtransacties en geldautomaten (geldautomaten) te ondersteunen.

    • Frame Relay is ontwikkeld als een eenvoudiger en kosteneffectiever alternatief voor X.25 door gebruik te maken van bestaande T-1- en T-3-kanalen.

    • De asynchrone overdrachtsmodus (ATM) wordt over het algemeen beschouwd als een sneller protocol dan Frame Relay, omdat het gegevens opsplitst in een kleinere, uniforme celgrootte die met dezelfde snelheid kan worden overgedragen als andere soorten gegevens.

    • Multiprotocol Label Switching (MPLS) is tegenwoordig de meest voorkomende vorm van WAN-koppeling. Hiermee kunnen pakketten prioriteit krijgen volgens de serviceklasse die wordt aangegeven door hun labels. Hybride WAN’s maken gebruik van een combinatie van MPLS en breedband- / internetverbindingen (zoals VPN) om kosten te minimaliseren en latentie te verminderen.

Voordelen, nadelen en alternatieven voor privé-WAN’s

Een duidelijk voordeel van een privé-WAN is de onmiddellijke verbinding die tot stand wordt gebracht tussen meerdere netwerklocaties, ongeacht de geografische locatie. Bovendien hebben WAN’s duidelijke voordelen als het gaat om beveiliging en gegevensherstel; door de LAN’s van een organisatie onder één overkoepelende WAN te consolideren, worden de gegevens continu gesynchroniseerd, hebben ze een centrale back-up en kunnen ze intern worden verzonden zonder risico te lopen op mogelijke beveiligingsinbreuken die gepaard gaan met internettransmissies.

Tegelijkertijd kunnen privé-WAN’s duur zijn om in te stellen, vooral in vergelijking met bedrijfsintranetten. Het onderhouden van privé-WAN’s kan ook duur en tijdrovend zijn, vooral als het gaat om bandbreedtebeheer en uitvaltijden van services.

Als alternatief voor traditionele WAN’s werden softwaregedefinieerde WAN’s (SD-WAN’s) geïntroduceerd om in te spelen op de vraag naar virtualisatie. SD-WAN’s zijn populair geworden vanwege hun kostenefficiëntie, betrouwbaarheid en aanpasbaarheid. Omdat SD-WAN’s zijn verwijderd van de hardwarebeperkingen van traditionele WAN’s, kunnen ze ook gemakkelijker opschalen met een groeiend bedrijf. SD-WAN-providers zijn onder meer:

  • VeloCloud
  • Citrix
  • FortiGate
  • CenturyLink
  • orakel