Smartphonemarkt groeit ondanks knelpunten

De smartphonemarkt trekt weer aan. Hoewel er nog steeds knelpunten zijn aan de aanbodzijde, voorspelt Canalys dat er dit jaar 1,4 miljard apparaten zullen worden verkocht. Vooral 5G-telefoons zorgen voor een boost.

Toegang tot de kennis van de wereld, muziekspeler en navigatiesysteem – de smartphone is een alleskunner en een onmisbaar apparaat van deze tijd geworden. En de vraag naar mobiele apparaten lijkt ongebroken. De analisten van Canalys voorspellen voor dit jaar een wereldwijde groei van de smartphonemarkt van twaalf procent. Verwacht wordt dat in totaal 1,4 miljard apparaten zullen worden verkocht. Volgens de marktonderzoekers is vooral de vraag naar 5G-smartphones verantwoordelijk voor de boost. In het eerste kwartaal waren smartphones met 5G al goed voor 32 procent van de verscheepte toestellen. Verwacht wordt dat in 2021 in totaal 610 miljoen 5G-apparaten zullen worden verkocht. Dat is bijna de helft (43 %) van de totale markt. In 2020 was slechts 20 procent van de verkochte smartphones geschikt voor 5G.

Vooruitblik

Volgens Ben Stanton, Research Manager bij Canalys, is 5G nu klaar voor de massa. Tenslotte probeert elke verkoper de technologie in een zo kosteneffectief mogelijk apparaat te passen. Daarom wordt verwacht dat 32 procent van de 5G-smartphones die dit jaar worden verscheept minder dan 300 dollar zullen kosten. De trend naar mobiele apparaten die geschikt zijn voor 5G komt nu pas op gang. Verwacht wordt dat tegen 2022 52 procent van de toestellen verkocht zal worden met de nieuwste mobiele standaard. Tegen 2023 voorspelt het bedrijf zelfs 69 procent.

Het blijft moeilijk

De smartphonetak zag in 2020 niettemin een daling van zeven procent als gevolg van marktbeperkingen door de Covid 19-pandemie. Terwijl nu wereldwijd vaccinatiecampagnes van start gaan en de pandemie verder onder controle wordt gebracht, wordt volgens Canalys de levering van componenten het nieuwe knelpunt voor de smartphonemarkt. “De industrie heeft het moeilijk voor halfgeleiders, en elk merk zal de pijn voelen,” voorspelt Stanton.