router

 

Een router is een stuk hardware (of software) dat datapakketten ontvangt, filtert en verzendt via netwerken. Een router is verbonden met ten minste twee netwerken, gewoonlijk twee LAN’s of WAN’s of een LAN en het netwerk van de ISP. Routers bevinden zich op gateways, de plaats waar twee of meer netwerken verbinding maken. Afhankelijk van de bandbreedte van de router, kan deze een bepaalde hoeveelheid gegevens over het netwerk verzenden. De bandbreedte die verschillende computerprocessen nodig hebben, zal ook van invloed zijn op wat de router tegelijkertijd toestaat.

Het is niets waard dat een modem en router niet helemaal hetzelfde zijn. Een modem is hardware in huis die het thuisnetwerk van een gebruiker verbindt met het openbare internet. Een modem is meestal afhankelijk van de internetprovider van de gebruiker. Een router verbindt de apparaten op het netwerk met elkaar en zorgt ervoor dat andere apparaten ook gegevens over het netwerk kunnen verzenden.

Soorten routers

Soorten routers zijn onder meer:

  • Bekabelde en draadloze routers: beide verzenden datapakketten van en naar computers, maar een draadloze router maakt geen directe verbinding met de computer via een kabel. Het gebruikt in plaats daarvan een radiosignaal. Deze twee worden meestal in huizen aangetroffen.
  • Kernnetwerkrouter: verzendt gegevens volledig over één netwerk, maar verzendt geen pakketten tussen netwerken
  • Edge-router: verzendt gegevens tussen netwerken en vanaf de randen van netwerken
  • Virtuele router: draait op software in plaats van rechtstreeks op hardware; virtuele routers zorgen voor meer flexibiliteit bij het verzenden van gegevens binnen het netwerk

Routers aan de rand

Zoals eerder vermeld, bevinden edge-routers zich aan de rand van een netwerk, vaak in een kleiner datacenter. Omdat edge computing pakketten dichter bij de locatie van waaruit ze zijn verzonden, afhandelt, heeft het een lagere latentie en wordt de bandbreedte geoptimaliseerd. Edge-routers hebben ook extra beveiligingsmaatregelen nodig omdat ze zoveel gegevens van zoveel apparaten opnemen en verzenden. Routers aan de rand van een netwerk moeten een zeer groot aantal pakketten in de gaten houden in vergelijking met andere routers, deels omdat er zoveel apparaten verbinding mee maken en ook omdat ze verantwoordelijk zijn voor het doorgeven van gegevens tussen netwerken.

Bepaalde beveiligingsprotocollen kunnen worden toegepast op edge-routers, zoals pakketbewakingstechnologie.