Instagram is het gevaarlijkste sociale netwerk voor de geestelijke gezondheid

Een Britse studie meldt dat Instagram angst opwekt en er vooral toe leidt dat jongeren problemen hebben met hun lichaam

Een andere studie is uitgekomen en waarschuwt voor de negatieve effecten die sociale netwerken hebben op onze geestelijke gezondheid, die volgens veel onderzoekers schuldig zijn aan het opwekken van depressie, angst, het opwekken van slaaptekort en ertoe leiden dat veel gebruikers problemen hebben met hun lichaamsbeeld.

Vooral onder jongeren, die gemakkelijk te beïnvloeden zijn en veelvuldig gebruik maken van sociale netwerken. Volgens een recent onderzoek van de Royal Society for Public Health, een Britse liefdadigheidsinstelling, was Instagram het slechtste van de geanalyseerde sociale netwerken. Het lijkt erop dat het fotoplatform van Facebook de grootste invloed heeft op de psyche van de ondervraagde jongeren. Met name zou Instagram volgens 7 op de 10 gebruikers moeilijkheden opleveren met hun lichaamsbeeld en, samen met Facebook, angstgevoelens in de hand werken. Op de tweede plaats in deze trieste ranglijst staat Snapchat.

Schadelijke sociale netwerken voor jongeren

De Britse liefdadigheidsinstelling, die zich vooral bezighoudt met gezondheidsvoorlichting, ondervroeg zo’n 1500 jongeren tussen de 14 en 24 jaar en onderzocht de relatie tussen het ontstaan van bepaalde psychische problemen en sociale netwerken. Naast Instagram en SnapChat werden ook Facebook, Twitter en YouTube geënquêteerd. Volgens de resultaten van het onderzoek was YouTube het enige platform dat geen negatieve beoordeling kreeg. Het onderzoek had ook betrekking op cyberpesten: 2 van de 3 gebruikers waren van mening dat Facebook dit fenomeen had verergerd.

Dit kleine onderzoek is belangrijk omdat het ons doet nadenken over de morbide relatie die sommige mensen, vooral jongeren, hebben met sociale netwerken, die uiteindelijk vaak onbereikbare en onwerkelijke levensmodellen creëren. Met alles wat dat met zich meebrengt voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid.