Nano Server is een uitgeklede versie van Windows Server die door Microsoft speciaal is ontwikkeld voor het uitvoeren van cloudtoepassingen en containers.
Door de grafische gebruikersinterface (GUI) van het besturingssysteem en functies zoals 32-bits ondersteuning, MSI en verschillende standaard Server Core-componenten te verwijderen, kan Windows Nano Server hogere snelheid, stabiliteit en beveiliging bieden, en het bronnenverbruik drastisch verminderen.
Dit leidt tot praktische voordelen, zoals een 93 procent kleinere VHD-grootte, 92 procent minder kritieke bulletins en 80 procent minder herstart tijdens het testen in vergelijking met het volledige Windows Server-besturingssysteem.
Met Nano Server is er geen lokale aanmelding of Remote Desktop. In plaats daarvan wordt het beheer van het besturingssysteem op afstand uitgevoerd via WMI- en PowerShell-cmdlets.
Nano Server versus Server Core
Hoewel Nano Server overeenkomsten vertoont met de Server Core-optie die is geïntroduceerd in Windows Server 2012, is Nano Server zelfs nog slanker dan Server Core (twintig keer kleiner dan Server Core) en geoptimaliseerd voor gebruik met de moderne cloud. Microsoft ziet twee verschillende scenario’s waarin Nano Server ideaal zou zijn:
- Born-in-the-cloud-applicaties die draaien op fysieke servers, in virtuele machines (VM’s) of in containers
- Voor Microsoft Cloud Platform-infrastructuur, met rekenclusters met Hyper-V en opslagclusters met Scale-Out File Server
Nano Server werd voor het eerst als preview beschikbaar gemaakt als onderdeel van de Windows Server 2016 Technical Preview 2-release na de eerste ontwikkeling onder de codenaam Tuva. Nano Server zal officieel debuteren in combinatie met Windows Server 2016 in de tweede helft van 2016.