Windows HPC Server 2008 komt over twee weken

Microsoft presenteert de opvolger van “Windows Compute Cluster Server 2003”. De snelle software “Windows HPC Server 2008” is schaalbaar van het werkstation tot het cluster.

Microsoft introduceerde de software “Windows HPCServer 2008” donderdag op een groot lanceringsevenement in Frankfurt, die vanaf 1 november beschikbaar is. De eerste bedrijven hebben zich bij tests al kunnen overtuigen van de nieuwe oplossing. “HPC is bedoeld om het voor bedrijven in verschillende industrieën gemakkelijker te maken om hun Windows-gebaseerde desktopoplossingen uit te besteden aan servers”, legt Wolfgang Dreyer, HPC-productmanager bij Microsoft, uit.

Windows HPC Server 2008 combineert de Windows-serverplatforms met functionaliteiten uit de Microsoft-bouwkit. Dit is om de eenvoudige bedienbaarheid van de complexe systemen te waarborgen. De HPC-server kan worden opgeschaald tot enkele duizenden processorkernen en biedt een breed scala aan hulpmiddelen voor implementatie, beheer en monitoring. HPC-toepassingen worden ontwikkeld door Visual Studio 2008 te integreren.

Windows HPC Server 2008 ondersteunt standaard interfaces zoals Open-MP, Multiprocessor Interconnect en Web Services, alsmede numerieke bibliotheken van derden. Tools voor het debuggen en optimaliseren van programma’s die zijn geschreven door externe leveranciers van tools worden ook geïntegreerd met Visual Studio.

Eerste testopstelling

“hhpberlin”, een ingenieursbureau voor brandbeveiliging, heeft volgens Microsoft een Windows HPC Server 2008-cluster getest. De basis werd gevormd door een complexe simulatie van branduitbreiding en rookontwikkeling in grote gebouwen, zoals luchthavens. “De IT-afdeling heeft al de aanbeveling gedaan om de systemen om te zetten, en dus is hhpberlin al een paar weken bezig met de migratie van zijn vorige Linux-clusters naar Windows”, legt Stefan Truthän, algemeen directeur van hhpberlin, uit.

Voor de introductie zet Microsoft uitgebreide informatie en marktstrategieën op het gebied van HPC op het web.