EU keurt overname Redcoon door Media-Saturn Group goed

De bevoegde antitrustautoriteiten hebben vrijdag de overname van de internetretailer Redcoon door Media-Saturn goedgekeurd. Vanaf 1 juli 2011 zal het bedrijf als een onafhankelijke dochteronderneming in Media-Saturn-Holding (MSH) worden geïntegreerd. Aan de strategie van lage prijzen zal niets veranderen, zo maakte het bedrijf bekend.

Met ingang van 1 juli wordt Redcoon officieel onderdeel van de Media-Saturn Group. De Europese Commissie in Brussel heeft de fusie onderzocht en zonder voorwaarden goedgekeurd. Met zijn jarenlange ervaring in e-commerce moet Redcoon het multichannelconcept van de Media-Saturn Group vervolledigen. Dienovereenkomstig zal Redcoon de online markt in het lage prijssegment bestrijken als een “Internet Pureplayer”. Media Markt en Saturn daarentegen moeten met een breed dienstenpakket hogere prijzen realiseren. Zo zal Redcoon, als zelfstandige tak van de onderneming, in de toekomst concurreren met de aanbiedingen van de MSH-zusters.

Reiner Heckel, die de onderneming samen met anderen had opgericht, zal de bedrijfsleider van Redcoon blijven. “Wij kijken uit naar de samenwerking met de Media-Saturn Group. Dit plaatst ons in een nog betere positie om verder te groeien. We zullen het synergiepotentieel benutten en doorgeven aan onze klanten”, kondigde Heckel aan.

Redcoon heeft online winkels in tien Europese landen en genereerde in het boekjaar 2009/2010 een omzet van 354 miljoen euro. Nieuw in het assortiment zijn boeken en luisterboeken, e-books zullen volgen. De omzetverwachting voor het komende boekjaar is 402 miljoen euro.

Rolf Hagemann, CFO en vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van Media Saturn, had de aankoop van Redcoon in maart gerechtvaardigd met een nieuwe online strategie van MSH: “We willen de nummer één in Europa worden in de online business en Redcoon zal daar een belangrijke bijdrage aan leveren”. Om dit te bereiken, zei hij, is een omzet van ongeveer drie miljard euro nodig. “Dat kan in vier of vijf jaar worden bereikt,” zei Hagemann.

Om dit doel te bereiken, zal MSH de komende jaren meer dan 100 miljoen euro investeren. Reeds in 2013 of 2014 zou meer dan tien procent van de omzet – d.w.z. ongeveer twee miljard euro – via de onlineshops moeten worden gegenereerd. (Zie voor details het artikel “Media-Saturn wil de angst voor God in de online detailhandel brengen”).