redcoon lanceert social commerce via Facebook

Een online shop is niet genoeg: redcoon voegt een Facebook shop toe aan zijn verkoopkanaal. Met zijn social commerce-strategie wijst de online primus van de MSH Group de weg naar de winkels van Media Markt en Saturn.

Er staan nog maar een paar fanproducten op de nieuwe Facebook-shop van redcoon. Dit kan echter snel veranderen. Met de lancering van een extra online verkoopplatform op Facebook wil de in Aschaffenburg gevestigde online retailer gebruik maken van het enorme potentieel dat social commerce biedt. Pik de klanten op waar ze zijn: Namelijk op Facebook. In het begin zal dit een marge kosten, omdat redcoon de geselecteerde producten op Facebook tegen een lagere prijs aanbiedt dan in zijn eigen winkel.

Maar om snel bekend te worden en te groeien, gebruiken steeds meer detailhandelaren zoals redcoon Facebook als een extra verkoopkanaal met een geïntegreerde winkelfunctie. Daar kunnen bijvoorbeeld tools zoals shop-share deals worden geïntegreerd, die ideaal zijn voor promotionele activiteiten en snel hoge omzetten in de kas van de detailhandel brengen.

Bekende marketingconcepten uit de offline wereld of kortingen werken niet zo op het internet, meent marketingmanager Andrea Civan van redcoon. Daarom heeft de internetwinkelier uit Aschaffenburg professionele hulp ingeroepen en de Oostenrijkse start-up ShopShare, die gespecialiseerd is in social commerce, opdracht gegeven de Facebook-shop te implementeren. De twee oprichters van ShopShare, Hendrik Maat en Gerhard Vorster, hadden geen betere referentieklant kunnen vinden dan redcoon.

Online ster binnen de MSH Group

Omdat redcoon de innovatieve en vooral ondersteunende pijler is van de jonge e-commerce business van Media-Saturn-Holding. Europa’s grootste elektronicaketen, die deel uitmaakt van Metro, had en heeft het nog steeds moeilijk in de online detailhandel en nam daarom halverwege vorig jaar de Europese online discounter redcoon over.

Het bedrijf uit Ingolstadt kan en moet veel leren van de bijna tien jaar lange expertise van redcoon. Vooral hoe de winkels van Media Markt en Saturn bezoekers in kopers veranderen. Het conversiepercentage, de verhouding tussen kopers en bezoekers, ligt nog ver onder de één procent.

Van de 166 miljoen euro aan online omzet van de MSH Group in het eerste kwartaal van 2012, werd slechts 56 miljoen gegenereerd door de Saturn en Media Markt winkels. Het leeuwendeel van 110 miljoen euro werd gegenereerd door Redcoon.