Digital Terrestrial: local TVs are at risk, here’s why

Tientallen local TVs in heel Italië, vooral in het noorden, zouden in 2022 kunnen verdwijnen: Hier is waarom en hoe we ze kunnen redden met HBBTV en het internet

Op weg naar de nieuwe tweede generatie digitale terrestrische TV in 2023, zouden we veel geliefde metgezellen kunnen verliezen: we hebben het over lokale TV’s, vooral die in Noord-Italië, die gedecimeerd zouden kunnen worden door de zogenaamde “heropwarming van frequenties”.

De kwestie is dezelfde als die welke twijfel doet rijzen over de toekomst van Sky-kanalen op digitale terrestrische kanalen: vanaf 3 januari 2022 zullen alle tv-repeaters die op de frequenties 694-790 MHz uitzenden, in veel Italiaanse regio’s worden uitgeschakeld. Die frequenties heeft de staat namelijk al eind 2018 voor 6,5 miljard euro “verkocht” aan telefoonoperatoren, die ze zullen gebruiken voor 5G. Op die frequenties zenden vandaag echter tientallen en tientallen lokale TV’s uit, waaraan de Staat andere frequenties zal toewijzen. Maar er zijn niet genoeg frequenties voor iedereen, dus is er een selectieproces aan de gang waaruit winnaars en verliezers zullen voortkomen. Het ministerie van Economische Ontwikkeling is namelijk bezig met het opstellen van zogenaamde “FSMA-rankings” om de “aanbieders van audiovisuele mediadiensten” te selecteren die na januari 2022 een frequentie zullen hebben op digitale terrestrische tv. Wat zal er met alle anderen gebeuren?

FSFMA-ranglijst: uitdaging voor de laatste MHz

Volgens de online krant Newsline.it, een online nieuwsmagazine dat gespecialiseerd is in de Italiaanse omroepsector, meldt dat er alleen al in Lombardije meer dan 200 FSMA’s in de race zijn voor uitzendfrequenties, veel te veel gezien de beschikbare capaciteit na het uitschakelen van de 5G-frequenties.

Het onvermijdelijke gevolg van deze situatie is dat in regio’s als Lombardije (maar niet alleen daar) veel lokale tv’s zullen worden geweerd. En als gevolg daarvan, zullen ze niet meer gezien worden. Op dit moment is het onmogelijk te zeggen welke: we zullen het pas weten wanneer de definitieve classificaties zullen worden gepubliceerd.

De oplossing: HBBTV-technologie

In dit scenario zouden niet alleen de lokale omroepen, die misschien na tientallen jaren werk hun deuren zouden moeten sluiten, de verliezers zijn, maar ook de televisiekijkers, die veel minder lokale TV zouden kunnen kijken. Eerlijk gezegd zou er ook informatie verloren gaan, omdat lokale TV-stations vaak nieuws en diepgaande nieuwsprogramma’s uitzenden. Om nog maar te zwijgen van de ruimte die aan lokale sport wordt gegeven.

Kortom, een situatie die koste wat kost moet worden vermeden en de technische oplossing bestaat blijkbaar al: ze wordt HBBTV genoemd, dat wil zeggen Hybrid Broadcast Broadband TV, half digitale terrestrische tv en half via internet.

Door gebruik te maken van HBBTV is het bijvoorbeeld nu al mogelijk om toegang te krijgen tot extra inhoud die wordt uitgezonden door veel digitale terrestrische tv-zenders: onder andere RAI, Mediaset, La7 en Discovery maken al gebruik van deze technologie.

Om HBBTV te gebruiken, is alleen een recente Smart TV en een internetverbinding nodig, van waaruit de door de kijker opgevraagde gegevens worden doorgegeven. Momenteel zijn er in Italië al zo’n 13,5 miljoen van dergelijke tv’s op internet aangesloten en tegen eind 2022 zullen dat er bijna 18 miljoen zijn.

Het idee om de lokale tv’s te redden die geen frequentie meer hebben, is om ze naar internet te verplaatsen, maar de kijkers wel in staat te stellen ze gemakkelijk op tv te zien dankzij HBBTV: het zou voldoende zijn om een LCN-nummering toe te kennen aan de lokale tv’s die alleen via HBBTV worden uitgezonden, en de kijker zou ze kunnen zien door gewoon met de afstandsbediening naar hun positie te gaan.