Digital Terrestrial, nieuwe kanaalwijzigingen in 5 regio’s: hier is waar

Alle vijf Italiaanse regio’s hebben te maken gehad met kanaalwijzigingen op twee MUX’en: hier is welke nieuwe zenders worden doorgegeven en waar.

In afwachting van de komst van de tweede generatie Digital Terrestrial DVB-T2, zijn er de afgelopen dagen andere kanaalwijzigingen op twee MUX’en geweest, in navolging van de talrijke bewegingen van de afgelopen weken. De twee MUXes waarop de wijzigingen betrekking hebben, zijn Studio 1, die uitzendt in Emilia-Romagna, Veneto, Lombardije, Piemonte en Valle d’Aosta, en Rete 55, die alleen in Lombardije uitzendt. Studio 1 had in de eerste helft van maart reeds andere wijzigingen geregistreerd, met de toevoeging van La 9 Nord (LCN 76) en het duplicaat daarvan, La 8 (LCN 81). Het zijn juist deze twee omroepen die de kleinste veranderingen hebben doorgevoerd: een bijna onmerkbare verandering in de identificatiecode van LA9 in LA 9 NORD en van LA8 in LA 8. Weinig mensen zullen deze verandering opmerken, niet in de laatste plaats omdat er op dezelfde MUX Studio 1 veel substantiëlere variaties zijn.

MUX Studio 1, de nieuwe zenders

Vanaf MUX Studio 1 is er de intrede van Fascino TV, dat uitzendt met H.264-codering op LCN 231. Fascino TV heeft momenteel geen eigen programmering, maar is een duplicaat van Donna Shopping Channel 235, dat reeds aanwezig is op de nationale MUX van Rete A.

Ook in de Studio 1 MUX is de op LCN 259 aanwezige Bike TV verdwenen: als we naar dit LCN gaan, zien we nu een bord dat ons waarschuwt dat de omroep is overgeschakeld op de HbbTV-standaard, d.w.z. hybride digitale TV (hier volgt een uitgebreide blik op wat de HbbTV-standaard is), en dus alleen via het internet kan worden afgestemd door de decoder of de TV op het thuisnetwerk aan te sluiten.

MUX Rete 55, de nieuwe kanalen

Sinds enkele dagen zendt de MUX Rete 55 weer Malpensa Channel uit, op LCN 669 (en met Channel ID 669). Deze zender moet niet worden verward met Malpensa TV, dat reeds aanwezig is op LCN 194 maar in feite de programma’s uitzendt van de zender La Grande Italia (zelf reeds aanwezig op LCN 254).

De zender SestaRete is verdwenen van LCN 188. Het is een Piemontese omroep die vroeger ook in Lombardije uitzond en nu alleen nog in Piemont te zien is.

Stil op de Rete 55 MUX signaleren we de komst van VCO Azzurra TV (LCN 658 en H.264 codering). Dit is een andere Piemontese omroep die ook (alleen op bepaalde tijdstippen van de dag) het programma van de Zwitserse TV RSI La1 uitzendt.