Deep learning is een subset van machine learning die gegevens verwerkt en patronen creëert voor gebruik bij besluitvorming. Deep learning-technieken leren machines taken uit te voeren waarvoor anders menselijke intelligentie nodig zou zijn.
Neurale netwerken, machine learning, data en complexe algoritmen
Diep leren omvat verschillende technologieën, waaronder meerlagige kunstmatige neurale netwerkarchitecturen voor nauwkeurige objectdetectie, spraakherkenning en taalvertaling. De structuur van een neuraal netwerk lijkt op de netwerkstructuur van neuronen in de hersenen, met lagen verbonden knooppunten die van gegevens kunnen leren en kunnen worden getraind om patronen te herkennen, gegevens te classificeren en gebeurtenissen te voorspellen.
Deep learning-modellen maken gebruik van machine learning, een soort kunstmatige intelligentie (AI) waarbij machines door ervaring kunnen leren zonder menselijke tussenkomst. Deep learning maakt ook gebruik van complexe algoritmen, geïnspireerd door het menselijk brein en hoe het werkt, om te leren van grote hoeveelheden gelabelde data.
Grote datasets en neurale netwerkarchitectuur is hoe deep learning-modellen direct van de data leren zonder dat handmatige extractie nodig is. Deep Learning-technologie evolueert snel, grotendeels gedeeltelijk dankzij de duizelingwekkende hoeveelheid gegevens die we elke dag genereren. Deep learning-netwerken blijven verbeteren naarmate de omvang van uw gegevens toeneemt.
Door de groeiende gegevensbronnen en de vooruitgang in rekenkracht die de deep learning-algoritmen ten goede komen, is deze technologie snel ontwikkeld.
Voorbeelden van diep leren
Tegenwoordig is deep learning-onderzoek een drijvende kracht achter veel van de technologieën die we dagelijks gebruiken – van de spraakbesturingsfuncties in onze slimme apparaten tot zelfrijdende auto’s. Vaak zijn de voordelen voor de eindgebruiker zo geïntegreerd in apparaten dat mensen zich misschien niet eens realiseren dat deep learning-algoritmen en AI diep ingebed zijn in veel van de online services en apps die we dagelijks gebruiken.
Zowel Netflix als Amazon gebruiken deep learning-algoritmen om producten en shows voor te stellen om te bekijken, intelligente virtuele assistenten (Alexa, Bixby, Cortana, Google Assistant of Siri) gebruiken deep learning om spraak en de taal die mensen gebruiken wanneer ze ermee omgaan, te begrijpen. Andere voorbeelden van diep leren zijn het inkleuren van zwart-witbeelden, autonome voertuigen, vertalers, gezichtsherkenning, classificatie en diagnoses van medische aandoeningen.