De zelfvliegende auto is (bijna) realiteit: de 7 meest geavanceerde projecten

Sommige bedrijven werken aan de lancering van de eerste vliegende auto’s binnen een paar jaar: ze zullen weinig groter zijn dan drones en een beperkte actieradius hebben

De verovering van de ruimte en het luchtruim is altijd al een van de grote dromen van de mens geweest. En het is nu een normaliteit geworden om per vliegtuig te reizen of de lancering van een of andere geostationaire satelliet mee te maken. Maar de toekomst zou ons iets nieuws kunnen brengen: de vliegende auto.

In veel science-fiction films zijn vliegende auto’s te zien die door de lucht zweven en de wegen nutteloos maken. Maar het leek science fiction. In plaats daarvan is de kans groot dat het werkelijkheid wordt. Sommige bedrijven werken aan vliegtuigen die één of twee mensen van het ene deel van de stad naar het andere kunnen vervoeren. Echte vliegende auto’s die het stadsverkeer drastisch kunnen verminderen. De vorm lijkt op die van helikopters, maar de werking lijkt meer op die van drones. Hun autonomie bedraagt in de meeste gevallen niet meer dan een half uur, maar de projecten bevinden zich nog in de beginfase. Hier zijn de zeven meest geavanceerde vliegende autoprojecten.

Volocopter 2X

Het Duitse bedrijf e-flight heeft een vliegende drone onthuld die in de komende jaren taxi’s zal vervangen. Volocopter 2X is een verticaal opstijgend, volledig elektrisch vliegtuig dat tot twee personen kan vervoeren. De eerste exemplaren zullen tegen 2018 worden geproduceerd en als het bedrijf de vergunningen krijgt, zal het beginnen met het testen van de vliegende auto alsof het een taxi is. Volocopter’s autonomie is slechts 17 minuten. In de komende jaren wil het bedrijf alle vergunningen krijgen om een commerciële luchtvaartmaatschappij te worden.

Project Vahana

Airbus is ook geïnteresseerd in de vliegende autosector en heeft Project Vahana gelanceerd, een zelfrijdende drone-taxi die maximaal één persoon kan vervoeren. Het vliegtuig wordt aangedreven door zes rotors, terwijl de besturing wordt geregeld door kunstmatige intelligentie. Je kunt een rit boeken via de app en de vliegende auto zal binnen enkele minuten arriveren. De moeilijkste uitdaging is de constructie van de hybride motoren en de elektrische accu’s, die een actieradius van ten minste een paar uur moeten garanderen. Airbus zou de eerste modellen tegen 2020 willen presenteren

Pop.Up

(Overgenomen uit persbericht)

Een ander idee voor een vliegende auto komt van Airbus: Pop.Up. Deze keer is het project echter veel interessanter en zou het binnenkort het daglicht kunnen zien. Pop.Up is een voertuig dat indien nodig in een vliegende drone kan veranderen, maar ook als een gewone auto kan worden gebruikt. Als er verkeer is, komen er met een druk op de knop vier rotors uit het dak die de auto in staat stellen te vliegen. Pop.Up kan tot twee personen vervoeren en is volledig autonoom en elektrisch. Het is gemaakt in samenwerking met Italdesign.

Uber Elavate

Na een revolutie te hebben ontketend in de autoverhuursector, is Uber klaar om de markt van de vliegende taxi’s te veranderen. Het Amerikaanse bedrijf heeft het Uber Elavate-project gepresenteerd, een klein verticaal opstijgend vliegtuig. Het idee van Uber is om netwerken van vliegende taxi’s te creëren die de verplaatsing van het ene deel van de stad naar het andere kunnen versnellen. De eerste prototypes moeten klaar zijn tegen 2020.

Ehang 184

Een van de meest geavanceerde vliegende autoprojecten is zeker de Ehang 184, gepresenteerd op CES 2016. Het Chinese bedrijf heeft al vergunningen voor de eerste tests en wil de taxi-drone zo snel mogelijk op de markt brengen. Het vliegtuig haalt een snelheid van 100 kilometer per uur, maar heeft momenteel een bereik van slechts dertig minuten. De Ehang 184 is zelfrijdend en heeft dus geen rijbewijs nodig. Het zou ook tegen 2018 gecommercialiseerd kunnen worden. De kosten? Tussen de tweehonderdduizend en driehonderdduizend euro.

Terrafugia

Terrafugia is een vliegende auto met een actieradius van 500 mijl, zo’n 800 kilometer, maar het enige probleem is dat we die waarschijnlijk pas in 2025 zullen zien. De vliegende auto is zelfrijdend en een gebruiker hoeft alleen maar in te stappen en de eindbestemming te kiezen.

Google’s project

Google-oprichter Larry Page werkt ook aan een supergeheim project om een verticaal opstijgende vliegende auto op de markt te brengen. Op dit moment is alles nog top secret, maar het is zeer waarschijnlijk dat we in de komende maanden meer zullen weten. Uit de weinige informatie die we hebben, blijkt dat het vliegtuig al is getest, en de enige beschikbare beelden zijn die van een octrooi dat is aangevraagd door de start-up Zee.Aero, eigendom van Larry Page zelf.