In de schaduw van het coronavirus – vervolgverslag Embedded World 2020

Er werden meer dan 30.000 bezoekers verwacht, maar uiteindelijk meldden de organisatoren 13.800 – bezorgdheid over het coronavirus weerhield zowel exposanten als het publiek ervan Embedded World 2020 te bezoeken. Was het de moeite waard?

“We hebben nog nooit een tentoonstelling onder zulke complexe, wereldwijde omstandigheden gehouden,” gaf Dr. Roland Fleck, CEO van NürnbergMesse, toe in een verklaring aan de vooravond van Embedded World. En inderdaad, de organisator was niet te benijden voor hun moeilijke situatie: Uit bezorgdheid over een verdere verspreiding van het SARS-CoV-2 coronavirus hadden talrijke bedrijven hun aanwezigheid op Embedded World geannuleerd. Van de 15 grootste processor- en microcontrollerproducenten was er geen enkele aanwezig, de grootste distributeurs en EMS-aanbieders hadden het een na het ander laten afweten, en als gevolg daarvan hadden ook talrijke kleine en middelgrote bedrijven het een na het ander aangekondigd dat zij niet als exposant op de toonaangevende embedded vakbeurs aanwezig zouden zijn.

De uitbraak van talrijke COVID-19-gevallen slechts enkele dagen voor de beurs maakte een toch al ingewikkelde situatie nog moeilijker: op de dag voor de opening, in sommige gevallen zelfs ’s ochtends vroeg vlak voor het begin van de beurs, besloten sommige bedrijven zich op korte termijn terug te trekken van de beurs, hoewel hun stand al was opgebouwd.

Vrije ruimtes, bedompte stemming

Daarmee vertoonde Embedded World dit jaar een ongewoon luchtig beeld. Het gewoonlijk overvolle entreegebied van de beurs was kort na de opening vrijwel verlaten. Sommige zalen, zoals 4A, 3A of 2, leken zo goed als verlaten in vergelijking met de gebruikelijke drukte. Het is waar dat Messe Nürnberg alles in het werk had gesteld om de plotseling vrijgekomen plaatsen op de een of andere manier op te vullen – kleinere bedrijven die hun aanwezigheid op de beurs hadden verloren door het vertrek van een grote distributeur kregen op korte termijn kleinere beursstands toegewezen, en nooit eerder had Embedded World zoveel uitgebreide stille zones aangeboden. Niettemin wekte de aanblik van enkele verlaten stands die met afzetlint waren beveiligd en hallen die niet alleen verlaten aanvoelden, soms de indruk dat het meer om een spookstad dan om een bruisende handelsbeurs ging.

Voorafgaand aan de beurs hadden veel Duitse ondernemers en hun standpersoneel zich al geërgerd aan de timing van de beurs – midden in het carnavalsseizoen en de carnavalsvakantie. Onder invloed van bijzondere externe omstandigheden is de beurs dus niet onder een goed gesternte van start gegaan, wat de tevredenheid van de aanwezigen nog verder heeft gedrukt. Ook de ongelukkige, ondoorzichtige crisiscommunicatie van NürnbergMesse in de onmiddellijke aanloop naar het evenement droeg merkbaar bij tot de ontevredenheid. Velen, vooral onder de kleinere exposanten, zouden daarom hebben gewild dat Embedded World, net als het Mobile World Congress daarvoor, was afgelast – of zouden in ieder geval blij zijn geweest met de poging om de beurs uit te stellen, zoals in het geval van Light & Building.

In de aanloop naar Embedded World, maar ook in het verdere verloop van het evenement, hebben talloze aanwezigen hun frustratie via de sociale media geventileerd. “Het is gewoon een tragedie,” schreef Andreas Bayer, directeur van DSP Systeme GmbH, in een lezersbericht, waarin hij beschreef hoe sommige van de beurshallen meer weg hadden van een ruim wellnesspark dan van een bruisende beurs. Net als hij hebben andere exposanten na de eerste beursdag veel werknemers naar huis gestuurd, omdat er weinig uitzicht was op een groot aantal gesprekken.

Veel internationale exposanten waren ook niet blij met de situatie. “Iedereen die beweert dat zijn stand even goed bezocht werd als de vorige jaren, had ofwel vooraf een ongelooflijk slechte aanwezigheid op de beurs, ofwel liegt,” oordeelde een productmanager die uit de VS was afgereisd. Een CEO die uit Scandinavië was gekomen, grapte dat hij op Embedded World 2020 in ieder geval een leuk nieuw Duits woord had geleerd: “Schönreden”. Degenen die hadden gehoopt contracten te kunnen sluiten over de gehele toeleveringsketen voor hun ingebedde systeem, werden bijzonder hard getroffen door de annulering van de belangrijkste OEM’s en distributie- of EMS-aanbieders.

Er was in ieder geval weinig te merken van de 20.000 bezoekers die op de zondag voor de beurs in de beurshallen waren aangekondigd. NürnbergMesse meldde donderdagavond uiteindelijk 13.800 bezoekers; volgens verschillende exposanten ligt het aantal waarschijnlijk nog lager.

Kwaliteitsgesprekken in een veel ontspannener sfeer

Niettemin: als toonaangevende vakbeurs voor embedded systemen maakte Embedded World zijn reputatie op zijn minst gedeeltelijk waar. Wie geïnteresseerd is in software, meettechnologie, PLC of complete automatiseringsoplossingen uit één hand, heeft zeker waar voor zijn geld gekregen. Slechts een paar bekende leveranciers hadden hier afgezegd.

De kwaliteit van de gepresenteerde producten, oplossingen en technische discussies was van het gebruikelijke hoge niveau. De lagere bezoekersdichtheid en het daaruit voortvloeiende stillere achtergrondlawaai hadden een aangenaam neveneffect: de sfeer was veel bevorderlijker voor gecultiveerde, diepgaande gesprekken en nodigde bijna uit tot comfortabel netwerken. Verschillende exposanten spraken hun waardering uit voor de begeleidende preliminaire persberichtgeving. Veel ondervraagden benadrukten dat de duidelijke communicatie over annuleringen en bezoekersaantallen het voor hen veel gemakkelijker maakte om zich op de beurs voor te bereiden. Op die manier vonden velen spontaan alternatieve ontmoetings- en vooral zakenpartners ondanks afgezegde afspraken.

Zeker, sommige exposanten moesten een aanzienlijk lager aantal zakelijke leads noteren omdat er minder klanten binnenliepen. Sommigen van hen vonden zelfs dat het verloop van Embedded World 2020 een ramp was. Toch waren er ook talrijke exposanten die niet klaagden over de kwantiteit of de kwaliteit van de contacten. Vooral leveranciers van niche-oplossingen hadden hier zeker baat bij de opzegging van distributeurs of een directe concurrent.

Goede crisiscommunicatie is onbetaalbaar

Andere exposanten zijn het daarmee eens. De datum kwam voor veel Duitse exposanten sowieso ongelegen. Uiterlijk na de afgelasting van het Mobile World Congress had men echter openlijker moeten reageren op de algemene bezorgdheid over het coronavirus in plaats van zich te verschuilen achter autoriteiten en hygiënevoorschriften. De plotselinge uitbraak in Italië in het weekeinde vlak voor het begin van de beurs kon niet worden voorzien. Toch hebben de organisatoren de situatie onhandig aangepakt: Zowel bezoekers als exposanten klaagden terecht dat annuleringen niet op de website van het evenement werden meegedeeld, maar heimelijk uit de lijst van exposanten werden geschrapt. Het feit dat de organisatoren na de eerste annuleringen vervolgens enkele dagen zwegen of alleen persverklaringen publiceerden, waarvan sommige al weken waren voorbereid, werd door zowel ondernemers als potentiële bezoekers als arrogant ervaren.

In de communicatiewetenschap luidt het gezegde “je kunt niet niet niet communiceren”: zelfs door te zwijgen druk je iets uit. Misschien was het de bedoeling van NürnbergMesse om kalmte uit te stralen tegenover de verspreiding van het coronavirus en om de ongerustheid van de mensen weg te nemen. Als dat het geval was, ging het mis en liet het een bittere nasmaak achter, zelfs bij degenen die wel kwamen.

Embedded World zal waarschijnlijk nog wel een toekomst hebben. Als toonaangevende vakbeurs waar talrijke leveranciers en ontwikkelaars samenkomen en ideeën uitwisselen, is zij nog steeds onvergelijkbaar. Maar de organisatoren zullen een grote inspanning moeten leveren om het vertrouwen van zowel de bezoekers als de kleine en middelgrote leveranciers terug te winnen. Zelfs zonder het Coronavirus zal het een uitdaging zijn om terug te keren naar de bezoekersaantallen van voorgaande jaren.

Imponenten en opmerkingen van exposanten en bezoekers over Embedded World

Een van de twee toegangszones tot Embedded World op woensdagochtend kort na 9 uur 's ochtends

“Onze conclusie na drie dagen embedded world als exposant: EEN DESASTER.

Als het officiële bezoekersaantal meer dan een tiende was van de 30.000 vakbezoekers die oorspronkelijk waren geadverteerd, zou ik het niet geloven. De weinige bezoekers waren dan (in deze volgorde) studenten, mede-exposanten, pennenverzamelaars en af en toe zowaar potentiële klanten. De relevante gesprekken gedurende de drie dagen waren op één hand te tellen.

Jaloerse blikken naar de exposanten die niet zijn gekomen: Ze hebben het helemaal goed. Opgelucht geklap bij de overgebleven stands toen donderdagavond bekend werd dat de beurs nu voorbij was.

Die beursorganisatoren: jullie zouden iedereen een groot plezier hebben gedaan als jullie (net als anderen) het lef hadden gehad om de beurs af te gelasten of uit te stellen. Het zwijgen en het verzilveren is een hypotheek die je nog lang zult dragen.” Readercommentaar, 28.02.2020, 05:39

“Door de afzeggingen van leveranciers van embedded hardwaretechnologie, zoals Intel, Arm, Xilinx, STMicro, Qualcom en Infineon, hebben ook veel hardwareontwikkelaars hun afspraken voor de show op korte termijn afgezegd. Dit was duidelijk merkbaar in de kwaliteit en kwantiteit van de discussies op de stand. Op de studentendag van donderdag waren de studenten uit andere landen, in tegenstelling tot vroeger, duidelijk in de meerderheid en waren studenten van Duitse universiteiten opvallend afwezig”. E-mail aan Elektronikpraxis, wenst anoniem te blijven.

“De beurs [van dit jaar] is niet om over naar huis te schrijven, [als exposant had ik] beduidend minder bezoekers en er heerste grotendeels een ietwat merkwaardig rustige sfeer. Je zou bijna eerbiedig door de gangen kunnen dwalen. (Hal 4 uitgezonderd) Maar uiteindelijk waren wij en sommige van de mede-exposanten die ik sprak redelijk tevreden. Wat ook, of misschien vooral, te danken was aan het feit dat het uiteindelijk beter was dan gevreesd. “Readercommentaar, 27.02.2020, 08:13

“Bijna niemand kwam binnen met een masker. Voor mij was het vandaag een zeer aangename dag op de beurs als vakbezoeker. Ik zou de sfeer bijna als vertrouwd omschrijven. Iedereen was in een goede stemming, de gangen waren vrij van mensenmassa’s en de tribunes waren voor 60 procent gevuld. Op bijna alle tribunes wordt geen hand geschud. Ik denk dat dat over het algemeen beter is! Ik probeer al jaren het schudden van natte vis te vermijden…” Lezerscommentaar

“Het leek wel of er meer exposanten dan bezoekers door de hallen marcheerden. Ik verwacht dat morgen, zonder Studentendag, het aantal bezoekers nog verder zal dalen. Uitstel zou eerlijk zijn geweest voor iedereen, op deze manier is het een absolute afgang. Zelden heb ik zoiets triests meegemaakt.” Commentaar van een exposant.

“We hadden besloten aan de beurs deel te nemen om te weten te komen of de voorspellingen zouden uitkomen. Als u er niet bij was, mag u niet klagen.

In feite werd de beurs beduidend minder goed bezocht dan alle voorgaande edities sinds 1999, misschien niet in absolute aantallen, maar wel in verhouding tot de tentoonstellingsruimte. Uiteindelijk is het dus de vraag of de beurs volgens plan is verlopen, of juist ondanks de omstandigheden.

Vanuit het oogpunt van Messe Nürnberg kan waarschijnlijk worden aangenomen dat de beurs grotendeels volgens plan is verlopen. Gelet op het feit dat de exposanten vooraf het volledige bedrag hebben betaald, rijst echter de vraag of de tegenprestatie volgens plan is verricht. Welk budget de exposanten ook aan de beurs besteedden, de beurs haalde bij lange na niet de verwachte bezoekersaantallen. Dit maakt ook deel uit van het contract dat u als exposant met de beurs sluit, want er wordt geadverteerd met bezoekersaantallen.

De belabberde communicatie in de aanloop naar de beurs heeft er zeker toe bijgedragen dat bezoekers en exposanten totaal niet op de hoogte waren en deels om die reden besloten niet te komen. Messe Nürnberg zal nu met iets moeten komen om de aangerichte schade te beperken.

Het valt nog te bezien of de exposanten die aanwezig waren en wegbleven het geld in de komende jaren niet anders zullen gebruiken. Natuurlijk kunnen de organisatoren hun kop in het zand blijven steken, of met creatieve ideeën komen – zoals een getrouwheidskorting – voor Embedded 2021.

De kermis van 2020 zal zeker in een slecht geheugen blijven hangen. Iedereen (!) moet er nu voor zorgen dat het evenement geen blijvende schade oploopt.” Andreas Bayer, DSP Systeme GmbH (nog redelijk op dreef in Hal 4).

“Volgend jaar is het vergeten.” – Lezerscommentaar.

Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd op ons partnerportaal Elektronikpraxis.