Stories op Instagram: complete stap-voor-stap gids

Gelanceerd in augustus 2016, hebben Instagram Stories een revolutie teweeggebracht in de manier waarop mensen communiceren op sociale netwerken, en werden ze snel een van de meest populaire opties voor gebruikers. Afgekeken van de meeste platforms, waaronder YouTube, maar bedacht door Snapchat, zijn Instagram-verhalen een snelle, leuke en directe manier om gedachten, emoties en persoonlijke ervaringen op een tijdelijke manier te delen. Laten we stap voor stap bekijken hoe je Instagram-verhalen maakt.

Instagram-verhalen: hoe ze werken

Het idee ontwikkeld door Snapchat, maar naar voren gebracht door Instagram, is eenvoudig maar ingenieus, waardoor gebruikers tijdelijk foto’s, video’s en GIF’s kunnen plaatsen, waardoor ze voor een beperkte periode toegankelijk zijn. Instagram-verhalen zijn 24 uur zichtbaar, waarna ze automatisch worden verwijderd, tenzij je andere instellingen maakt door ze eerder te verwijderen of te archiveren.

In tegenstelling tot andere vormen van communicatie op sociale media zijn verhalen een veel lichtere en meer welkome vorm, omdat ze je in staat stellen een moment, een gedachte of een gevoel te isoleren, onmiddellijk te delen met je vrienden en volgers en dit de volgende dag weer helemaal te vergeten. Vergeleken met foto’s, die maanden of jaren op je profiel blijven staan en daardoor alle verbinding met de omgeving verliezen, zorgen Instagram-verhalen ervoor dat mensen zich dicht bij je voelen, waardoor je de emotie die door de post wordt gecommuniceerd meteen kunt ervaren, voordat deze alle waarde verliest.

In verhalen kun je elementen invoegen die je al hebt opgeslagen, zoals foto’s en video’s uit het geheugen van je telefoon, of recent materiaal dat in de afgelopen 24 uur is geproduceerd. Bovendien is er geen mogelijkheid om de duur van het verhaal te verlengen, dat voor altijd verloren zal zijn zodra de tijdslimiet is verstreken. De enige manier om jezelf te uiten is door een privébericht te sturen via Messenger, Facebook of andere sociale netwerken.

Instagramverhalen: hoe maak je ze

Instagramverhalen worden voornamelijk gemaakt op basis van een foto, aangezien het een platform is voor het delen van foto’s en afbeeldingen. Daarom is het belangrijkste instrument voor verhalen de camera op je smartphone of iPhone, maar je kunt ook video’s en andere animaties toevoegen. U kunt beginnen met het maken van verhalen door linksboven op het camerapictogram te tikken of door uw profiel te openen in het gedeelte met verhalen.

Een eenvoudige en directe manier is om een foto te maken en deze direct in het verhaal te plaatsen en deze naar wens te bewerken voordat u deze publiceert, of u kunt een foto uploaden vanuit het telefoongeheugen, mits deze in de afgelopen 24 uur is gemaakt. Om een video op te nemen, houdt u gewoon het witte ronde lenssymbool onderaan ingedrukt en laat u het los wanneer u klaar bent met opnemen.

Het scherm heeft een aantal functies, waaronder flitsactivering voor foto’s, de mogelijkheid om de frontcamera te gebruiken in plaats van de hoofdcamera, bijvoorbeeld om een selfie te nemen, gezichtsfilters en de optie om items te uploaden die eerder op de telefoon zijn opgeslagen. Andere functies zijn afhankelijk van het model smartphone of iPhone dat je gebruikt, aangezien sommige diensten alleen beschikbaar zijn op nieuwere apparaten, terwijl andere ook beschikbaar zijn op oudere.

Je kunt bijvoorbeeld muziek toevoegen, kleine teksten schrijven en de achtergrondkleur van het Instagram-verhaal aanpassen, een live video maken, speciale effecten toevoegen zoals zoom en boomerang, de terugspoelmodus toepassen om de video achterstevoren af te spelen, of de optie activeren om op te nemen zonder de opnameknop ingedrukt te houden, wat altijd erg handig en gewaardeerd is. Als je je foto of video hebt gekozen, kun je verdergaan met het bewerken van het verhaal.

Hoe je tekst en tags toevoegt aan Instagram-verhalen

Een van de populairste manieren om Instagram-verhalen aan te passen, is het toevoegen van tekst en tags aan je contacten. Om in de verhalen te schrijven, hoeft u alleen maar op het pictogram in de rechterbovenhoek te tikken, met het symbool van twee letters, een hoofdletter en een kleine letter (Aa), waarmee een hulpmiddel wordt geopend waarmee u tekst in verschillende kleuren kunt invoeren. De kleurmogelijkheden zijn gevarieerd en met een veeg over het pictogram in de rechterbovenhoek worden andere paletten geopend.

Op een later tijdstip kunnen ook kleurwijzigingen worden aangebracht: markeer de tekens en kies een nieuwe kleur uit het palet, of wijzig de uitlijning van de tekst, of verplaats de tekst naar een andere plek in de afbeelding, zodat leuke en originele composities ontstaan. Met de zoomfunctie kun je de tekst groter of kleiner maken, terwijl je door op het smileysymbool te tikken emoticons en geanimeerde uitdrukkingen uit de goed gevulde galerij van Instagram kunt toevoegen.

Hoe kun je Instagram-verhalen bekijken

Na het plaatsen van een verhaal kun je zien wie het verhaal bekijkt, via een functie die zowel voor de desktop- als de mobiele versie beschikbaar is. Tik gewoon op de profielfoto, open het scherm met betrekking tot het geposte verhaal en bekijk alle gegevens in realtime, ontdek wie het Instagram-verhaal heeft bekeken, scrollend door de volledige lijst.

De social toont ook het totale aantal weergaven, terwijl je door op het X-symbool te tikken, naast de naam van de gebruiker, één contactpersoon kunt blokkeren die dan niet langer de verhalen kan zien.

Hoe plaats je GIF’s, stickers en stickers in Instagram stories

Sinds ongeveer een jaar is het mogelijk om GIF’s in Instagram stories te plaatsen, een vrij recente functie waarmee je deze kleine persoonlijke momenten grappig en humoristisch kunt maken. Om een GIF te uploaden, moet je naar het gedeelte met verhalen gaan, kiezen of je een foto of een video wilt toevoegen en op het Aa-pictogram in de rechterbovenhoek tikken.

Hier kun je kiezen uit verschillende hulpmiddelen, zoals stickers, een handgetekend potlood en geanimeerde GIF’s, rechtstreeks uit het Giphy-archief gehaald.

Hoe deel je een Instagram-verhaal, ook op Facebook

Een van de nieuwe verhaalfuncties, enige tijd geleden geïntroduceerd na de aankoop van Instagram door Facebook, stelt je in staat om verhalen te delen binnen het sociale netwerk van Mark Zuckerberg. Om dit te doen, maak je gewoon een nieuw verhaal aan, tik je op Volgende, selecteer je Je Facebook-verhaal en sluit je af met de optie Delen.

Om de taak te automatiseren, open je gewoon de instellingen van het platform, tik je op Privacy en beveiliging, Verhaalopties en wijzig je de selector, zodat bij elke nieuwe creatie een Instagram-verhaal op Facebook wordt gedeeld.

Hoe plaats je meerdere foto’s in je Instagram-verhaal

Veel Instagram-verhalen zijn bijzonder complex, met een groot aantal foto’s en video’s die achter elkaar worden geüpload. Om meerdere foto’s naar verhalen te uploaden, open je gewoon het gedeelte Verhalen van Instagram, ga je naar de Galerij op je telefoon, tik je op de optie Meer selecteren in de rechterbovenhoek en kies je de foto’s die je wilt gebruiken.

De volgorde is die waarin de foto’s worden gekozen, dus je moet in dit stadium opletten, voor een maximum van 10 foto’s in dezelfde bewerking.

Hoe plaats je een video in je Instagram-verhaal

Naast foto’s kun je ook video’s in je Instagram-verhalen plaatsen, bijvoorbeeld door ter plekke een video op te nemen met je mobiele telefoon, in plaats van alleen een foto te maken, met behulp van de ronde knop waarmee je de video kunt starten en stoppen. Om het nog leuker te maken, kun je extra functies toepassen zoals de boomerang-modus, zoomen, portret en terugspoelen, of stickers en andere details invoegen om een unieke en leuke video te maken.

Op dezelfde manier kun je vooraf opgenomen video’s uploaden naar Instagram-verhalen, je moet naar het juiste gedeelte van de verhalen gaan, op de afbeelding linksonder tikken die de miniaturen weergeeft, de galerij van je mobiele apparaat openen om een video te kiezen. Hoewel de basisversie van de video’s maximaal 15 seconden is, is het eigenlijk mogelijk om lange video’s in te voegen zonder al te veel moeite, maar ze zullen worden verdeeld in vele kleine clips van 15 seconden.

Hoe voeg je muziek toe aan je Instagram-verhaal

Een aanpassing die zeer wordt gewaardeerd door gebruikers, waarmee je het verhaal spannender kunt maken, is het toevoegen van muziek aan je Instagram-verhaal, waarmee je de foto’s of video’s die je uploadt kunt verrijken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om gebruik te maken van de Music Label-functie, waarmee je muziekclips kunt opnemen, direct beschikbaar gesteld door het sociale netwerk voor het delen van foto’s, een dienst die alleen in sommige landen, waaronder Italië, en op sommige smartphones en iPhones aanwezig is.

Om muziek aan verhalen toe te voegen, hoef je alleen maar op het pictogram te tikken dat rechtsboven een sticker voorstelt, de muziekoptie te selecteren en het nummer te kiezen dat je wilt toevoegen, waarbij je een deel van het nummer tussen de 5 en 15 seconden gebruikt. Een alternatieve methode is om een video op te nemen, waarbij u bijvoorbeeld een Spotify-nummer laat spelen, dat vervolgens in het Instagram-verhaal wordt ingevoegd, geüpload alsof het de normale audio van een eenvoudige video is.

Hoe verwijder je een Instagram-verhaal

Het verwijderen van een verhaal op Instagram is heel eenvoudig, ga gewoon naar het hoofdscherm, zoek het gepubliceerde verhaal, selecteer Verwijderen in het pop-upmenu en bevestig de bewerking, waardoor het verhaal voor de noodlottige 24 uur wordt verwijderd. Om een enkele foto, video of sequentie te verwijderen, herhaalt u gewoon de procedure, maar deze keer selecteert u het te verwijderen item en voltooit u de bewerking om het uit het Instagram-verhaal te verwijderen.

Hoe een Instagram-verhaal opslaan

Sinds kort kunt u met Instagram verhalen opslaan door ze te uploaden naar het archiefgedeelte, dat in het telefoongeheugen blijft staan. Om deze automatische modus te activeren, moet u het verhaal openen, op de drie puntjes in de rechterbovenhoek tikken, Foto of video opslaan, een enkel item kiezen of het hele verhaal, om het in het archief op te slaan. Dit gedeelte kan op elk moment worden geraadpleegd, of u kunt naar binnen gaan en een verhaal definitief verwijderen door de optie Verwijderen te gebruiken en te bevestigen.

Grazige Instagram-verhalen: hoe ze te verbeteren

Het komt vaak voor dat foto’s in Instagram-verhalen er korrelig uitzien, waarbij veel van de kwaliteit verloren gaat die de camera van uw smartphone of iPhone biedt. Dit is een veel voorkomend probleem, omdat het vooral de breedte van de foto beïnvloedt, en bijna uitsluitend horizontale foto’s. Daarom is het altijd aan te raden om verticale foto’s te maken, omdat deze geen bijzonder kwaliteitsverlies lijden.

Om korrelige foto’s te verbeteren voor gebruik in Instagram-verhalen, moet je wat fotobewerking doen, waarbij je de eerste foto neemt en deze in een verticaal kader plaatst. Hiervoor kun je specifieke apps voor mobiele apparaten gebruiken, waarmee je dit probleem in realtime kunt oplossen door de foto te bewerken voordat je hem uploadt naar stories. Of u kunt bewerkingsprogramma’s gebruiken, beschikbaar voor zowel desktop- als mobiele apparaten, die handig zijn voor het maken van opties zoals mozaïeken en miniaturen.

Anonieme Instagram-verhalen zonder gezien te worden

Wanneer u een verhaal bekijkt, kan de persoon die het heeft geplaatst alle gebruikers zien die het hebben bekeken, dus veel privacy is er in dit opzicht niet. Het is echter mogelijk om Instagram-verhalen te bekijken zonder gezien te worden, vooral vanaf een pc, door webbrowser-extensies te gebruiken zoals Chrome IG Story, waarmee je kunt inloggen op Instagram en verhalen kunt opslaan, zodat je ze op elk moment anoniem kunt bekijken.

Voor mobiele apparaten moet je speciale apps downloaden, die je op je apparaat kunt installeren om de verhalen stiekem te bekijken.

Voor Android is een interessante app Story Saver for Instagram, terwijl er voor iOS-apparaten Story Reporter is, dat op een vergelijkbare manier werkt. Je kunt ook naar de website Storieseg.com gaan, inloggen op je persoonlijke Instagram-profiel en elk verhaal incognito bekijken, zonder dat je naam wordt getoond aan de maker van het verhaal.