Datto gaat in het offensief met SaaS Defense

Datto, leverancier van tools voor managed service providers (MSP’s), heeft op de virtuele in-house beurs Dattocon zijn strategie voor de komende maanden bekend gemaakt. De nieuwe Datto SaaS Defense-oplossing speelt daarin een belangrijke rol.

“MSP’s zijn gearriveerd in de beveiligingsbusiness”, zegt Tim Weller, CEO van Datto, op de virtuele in-house beurs Dattocon 2021. De waarde van bedrijven ligt steeds meer in hun digitale assets, zowel in de applicaties als in de data, betoogt de CEO. “Deze middelen verplaatsen zich naar externe en cloudomgevingen, wat gepaard gaat met een sterke toename van aanvalsvectoren.” De primaire rol van MSP’s, zegt hij, is logischerwijs het beschermen van de digitale activa van hun klanten. De nieuwe wereld van werk, vervolgt Weller, vergroot de complexiteit en daarmee de kansen voor managed service providers.

De eerste verdedigingslinie

Het bedrijf Datto heeft al een voet tussen de deur in de beveiligingsomgeving bij het onderwerp complexe “business continuity and disaster recovery”, dat wil zeggen dat segment dat als de laatste verdedigingslinie wordt beschouwd. Vanuit dit perspectief breidt de provider zijn beveiligingstoezegging uit met bescherming voor workloads op Microsoft Azure en introduceert het “een nieuwe eerste verdedigingslinie met verbeterde beveiliging voor Microsoft 365 die onder meer bescherming biedt tegen e-mail phishing en malware.” MSP-partners werden daarbij “uitstekende marges” beloofd.

Veiligheid in de Azure-omgeving

Microsoft werd vertegenwoordigd door Tyler Bryson, corporate vice president global partner services, die op Dattocon aanwezig was voor een keynote en als onderdeel van een sessie voor MSP’s getiteld “The MSP Opportunity for Microsoft Azure in SMB”. “Samen bieden we het MKB een veilige, schaalbare en moderne cloud-ervaring op Azure, inclusief de extra gemoedsrust dankzij Datto Continuity for Microsoft Azure”, aldus Bryson over de samenwerking.

Naast de nieuwe “SaaS Defense” werden de Datto-oplossingen “RMM Ransomware Detection” en “Continuity for Microsoft Azure” in live demonstraties gepresenteerd.

De nieuwe oplossing

SaaS Defense kwam in het portfolio via de overname van Bitdam, een in Israël gevestigd bedrijf dat gespecialiseerd is in het opsporen van cyberdreigingen. Bitdam werd eerder dit jaar gekocht, en nu heeft Datto het beveiligingsproduct opnieuw gelanceerd. De oplossing is bedoeld om bescherming te bieden tegen cyberdreigingen. Voor spamfiltering biedt het MSP’s gepatenteerde technologie om kwaadaardige malware, phishing en BEC-aanvallen (business email compromise) op Microsoft Exchange, OneDrive, SharePoint en Teams op te sporen en te voorkomen.

In gerelateerd nieuws blijkt uit Datto’s State of the Channel Ransomware Report dat bijna een op de vier MSP’s wereldwijd melding maakt van ransomware-aanvallen op de SaaS-applicaties van hun klanten. 64 procent van deze MSP’s meldt aanvallen op Microsoft 365-applicaties. CEO Weller zet de cijfers in perspectief: “MSP’s beschermen en beheren over de hele wereld de meeste Microsoft 365-accounts. De technologie wordt gebruikt om het meest kwetsbare punt in de systemen van het MKB te beschermen: E-mail. De oplossing werkt voor het hele Microsoft 365-portfolio.”

Onafhankelijk van externe leveranciers

Rapportagefuncties maken duidelijk waarom een bedreiging als kwaadaardig wordt beschouwd zonder dat hiervoor een complexe scorematrix hoeft te worden opgesteld. De software beperkt – naar eigen zeggen – de detectietijd tot een minimum door zero-day bedreigingen tegen te houden zodra ze opduiken, zonder handmatige tussenkomst of verstoring van de eindgebruiker. Benadrukt werd dat beheerders van SaaS-verdediging niet vertrouwen op software van derden, handtekeningen of malwareverslagen, maar in dit opzicht onafhankelijk te werk gaan.