Wat is opslagnetwerken?

Opslagnetwerken is de praktijk waarbij opslagapparaten met elkaar worden verbonden en met andere IT-netwerken worden verbonden. Opslagnetwerken bieden een gecentraliseerde opslagplaats voor digitale gegevens waartoe veel gebruikers toegang hebben, en ze gebruiken snelle verbindingen om snelle prestaties te leveren. Het is het meest gebruikelijk om opslagnetwerken te vinden in bedrijfsomgevingen, hoewel sommige leveranciers netwerkopslagproducten verkopen voor consumenten en kleine bedrijven.

Opslagnetwerken en SAN

De term “opslagnetwerken” wordt vaak gebruikt met verwijzing naar opslaggebiednetwerken (SAN’s). Een SAN verbindt meerdere opslagapparaten met elkaar en biedt opslag op blokniveau die toegankelijk is voor servers.

Sommige mensen gebruiken ook de uitdrukking “opslagnetwerken” met betrekking tot NAS-apparaten (Network Attached Storage). Net als een bestandsserver is een NAS-array een zelfstandig apparaat dat verbinding maakt met een netwerk en opslag op bestandsniveau biedt waartoe eindgebruikers toegang hebben.

De voordelen van opslagnetwerken zijn onder meer verbeterde prestaties, betrouwbaarheid en beschikbaarheid. Het kan een grotere samenwerking tussen werknemers mogelijk maken en het kan sommige IT-beheertaken vereenvoudigen. Opslagnetwerken maken het ook gemakkelijker om een ​​back-up van gegevens te maken voor compliance- en noodhersteldoeleinden. Bovendien kunnen ze waardevolle server-CPU-cycli vrijmaken voor belangrijkere taken. En hoewel het opzetten van een opslagnetwerk duur kan zijn, kan het in sommige gevallen de totale opslagkosten verlagen.

Opslag en andere netwerken

Opslagnetwerken lijken sterk op andere soorten IT-netwerken. Net zoals u meerdere pc’s en servers kunt aansluiten op een lokaal netwerk (LAN) of een wide area network (WAN), kunt u meerdere opslagarrays aansluiten op een opslaggebiednetwerk (SAN).

SAN’s worden vaak verward met de andere veel voorkomende vorm van netwerkopslag: NAS-apparaten. Kort samengevat is het verschil tussen SAN en NAS dat een SAN een netwerk is, terwijl een NAS-array een apparaat is dat is aangesloten op een netwerk. Eindgebruikers slaan bestanden niet rechtstreeks op SAN’s op. In plaats daarvan slaan SAN’s gegevensblokken op voor toegang door de applicaties die op servers worden uitgevoerd. Daarentegen kunnen eindgebruikers bestanden rechtstreeks op NAS-apparaten opslaan.

Om de zaken wat verwarrender te maken, beginnen de scheidslijnen tussen SAN- en NAS-apparaten te vervagen nu sommige leveranciers opslagapparaten uitbrengen met een combinatie van SAN- en NAS-mogelijkheden. Veel organisaties gebruiken zowel SAN’s als NAS-apparaten, en sommige sluiten NAS-arrays aan op hun SAN’s.

Het alternatief voor netwerkopslag is Direct Attached Storage (DAS). Vóór de komst van opslagnetwerken was DAS de enige optie voor het opslaan van digitale informatie. Met DAS is een opslagapparaat rechtstreeks verbonden met een server of pc, niet met een netwerk. Bekende voorbeelden van DAS zijn de harde schijf van een desktop of laptop, een cd-rom, een USB-geheugenstick en een harde schijf die rechtstreeks op een individuele server is aangesloten.

Implementatie van opslagnetwerken

Het proces voor het opzetten van een opslagnetwerk is afhankelijk van of u een SAN- of een NAS-apparaat implementeert. Over het algemeen zijn NAS-apparaten gemakkelijker te implementeren. Ze maken rechtstreeks verbinding met een LAN via een TCP / IP-verbinding. Sommige NAS-arrays die voor thuis- of kleine bedrijfsnetwerken worden verkocht, zijn zo eenvoudig te implementeren dat het slechts enkele minuten duurt om de kabels aan te sluiten en het netwerk te configureren voordat de apparaten aan de slag zijn.

Aan de andere kant kan het implementeren van een SAN veel gecompliceerder zijn. U kunt een eenvoudig SAN creëren met een opslagapparaat, een SAN-controller en de juiste kabels. In datacenteromgevingen zal een typisch SAN echter meerdere opslagapparaten, controllers en netwerkapparatuur bevatten, zoals routers, switches, bridges en gateways, net zoals u zou vinden in een LAN of WAN. Het exacte ontwerp van het SAN hangt af van de behoeften van de organisatie en de soorten hardware die worden gebruikt. SAN’s kunnen verschillende communicatieprotocollen gebruiken, waaronder Fibre Channel (het meest voorkomende), iSCSI, ATA over Ethernet (AoE), Fibre Channel over Ethernet (FCoE), ESCON over Fibre Channel, HyperSCSI en andere.

Opslagnetwerken worden vaak gebruikt naast opslagbeheertechnologieën, zoals software voor het beheren van opslagbronnen, virtualisatie, mirroring en compressie.

Opslagnetwerktechnologie

Een organisatie genaamd de Storage Networking Industry Association (SNIA) promoot opslagnetwerken en stelt normen vast die zijn ontworpen om de branche te laten groeien. Deze groep heeft de Storage Management Initiative Specification (SMI-S) en talrijke gerelateerde standaarden gepubliceerd. Een andere groep, de Fibre Channel Industry Association (FCIA), promoot ook opslagnetwerken en gegevensopslag, video-, netwerk- en SAN-beheertechnologie (Storage Area Networking).