Wat is connectiviteit?

Connectiviteit heeft in de IT-sector een dubbele betekenis. Aan de ene kant beschrijft de term een bepaald aantal netwerkapparaten. Anderzijds betekent het de interface-apparatuur van afzonderlijke apparaten.

De term connectiviteit betekent direct vertaald “verbindingsmogelijkheden”. Voor IT resulteert dit in twee toepassingsgebieden: In de eerste plaats verwijst het naar de functionaliteit van een netwerk als geheel. Ten tweede beschrijft het de mate waarin een individueel apparaat in een netwerk kan inbellen.

Connectiviteit met betrekking tot een volledig netwerk

Een netwerk is de verbinding van knooppunten. Concreet gaat het om toestellen zoals servers, computers, antennes of zelfs routers. Afhankelijk van de grootte en het aantal gebruikers van een netwerk, heeft het een minimum aantal apparaten nodig om überhaupt te kunnen functioneren. Een voorbeeld : een computer in München en een computer in Kiel kunnen niet met elkaar communiceren tenzij andere hardware met elkaar verbonden is om dit mogelijk te maken.

Connectiviteit voor een volledig netwerk betekent dus het aantal apparaten dat zou moeten worden teruggetrokken om het netwerk op te breken – met andere woorden, om de onderlinge verbindingen van de overblijvende knooppunten onmogelijk te maken. Hieruit volgt: Connectiviteit beschrijft het aantal apparaten (en, met betrekking tot concrete gevallen, ook soorten apparaten) dat nodig is om een netwerk in principe te exploiteren.

Dit kan ook met een voorbeeld worden geïllustreerd: Drie computers staan in dezelfde kamer. Ze zijn verbonden met netwerkkabels. Als één computer wordt verwijderd, is het netwerk nog niet ontbonden. De andere twee machines hebben nog steeds een verbinding. Indien echter ook de tweede computer wordt verwijderd, wordt het netwerk ontbonden. De connectiviteit is dus 2.

Connectiviteit als interfaceapparatuur

Hier beschrijft connectiviteit de technologie van een enkele machine in termen van interfaceapparatuur. Niet elke smartphone kan bijvoorbeeld inbellen op de mobiele telefoonnorm 5G. Het ontbreekt technisch aan de nodige connectiviteit. Lange tijd waren veel computers niet in staat WLAN te gebruiken – ook hier ontbrak de geschikte apparatuur.

Het is omstreden of connectiviteit ook betrekking heeft op de software. Het is mogelijk dat een apparaat technisch gezien gebruik zou kunnen maken van een netwerk, maar dat dit wordt verhinderd door bijvoorbeeld het besturingssysteem, omdat het er niet mee overweg kan. Dit probleem kan echter worden opgelost, bijvoorbeeld door andere software te installeren. Daarom wordt dit aspect meestal buiten beschouwing gelaten in verband met connectiviteit in de IT-sector.