Logboekbeheer

Logboekbeheer is het proces van het opslaan en analyseren van logboekbestanden in een computersysteem om toegang te krijgen tot belangrijke gegevens. Logboeken of logbestanden zijn records die elk computersysteem genereert op basis van uitgevoerde processen. Een besturingssysteem houdt bijvoorbeeld zijn eigen logboek bij en DNS-servers houden logboeken bij van DNS-serveractiviteit en verzoeken.

Logboekbeheer bestaat uit meerdere stappen, maar enkele van de belangrijkste zijn:

Logboeken verzamelen het beheerproces begint met het extraheren van gegevens uit logboeken en het filteren van de belangrijkste informatie. Als alternatief kunt u alle informatie uit het logboek verzamelen, maar dat zou het proces erg traag en duur maken omdat dat zoveel gegevens zijn.

Logboeken opslaan bedrijven zijn verplicht om logboeken voor verschillende perioden bij te houden, maar dat kan variƫren van enkele maanden tot zeven jaar, afhankelijk van de vereisten van de branche. Auditrecords zijn vooral belangrijk voor bedrijven om op te slaan. HIPAA vereist bijvoorbeeld dat zorgorganisaties zes jaar logboeken bijhouden.

Logboeken analyseren het meten en bestuderen van trends in verschillende systeemprocessen kan zeer nuttig zijn bij het monitoren van verkeer en gedrag. Het bestuderen van logboeken is een belangrijk onderdeel van data-analyse.

Logboekbeheeroplossingen

Logboekbeheertools analyseren verkeer in computersystemen en detecteren patronen en trends op basis van activiteit. Ze zijn vooral handig bij beveiligingsproblemen en hacks omdat ze problemen in de code ontdekken. Ze kunnen ook het verkeer van een website volgen, afhankelijk van de instellingen van de site. Met sommige hulpprogramma’s voor logboekbeheer kunnen gebruikers waarschuwingen aanpassen, zodat ze snel op de hoogte worden gesteld als er een inconsistentie of probleem optreedt in het bestand.

Enkele providers voor logboekbeheer zijn:

  • SolarWinds
  • Sumo-logica
  • PaperTrail
  • Loggly
  • Splunk
  • Graylog