De wereld van het werk na Covid-19

Wat hebben we geleerd van de Corona-crisis? Wordt de digitale werkplek nu definitief ingeburgerd? En welke rol zullen nieuwe technologieën daarbij spelen? Dit en meer werd verhit besproken tijdens de rondetafel van de Enterprise Workspace Summit 2020.

Tot nu toe was het thuiskantoor in veel bedrijven eerder een uitzondering. Door de maatregelen om Covid-19 in te dammen, is het momenteel de norm geworden. Maar hoe zal de moderne werkplek eruit zien in het post-Covid-19 tijdperk?

Tijdens de rondetafel voor de “Enterprise Workspace Summit 2020” van de Vogel IT Academy kwamen de keynote- en focussprekers van de top bijeen om vooraf met de moderators Andreas Donner (hoofdredacteur IP-Insider) en Ann-Marie Struck (redacteur IT-BUSINESS) te discussiëren over de huidige impact van de corona-crisis op de Modern Workplace.

Aanwezigen waren onder andere Christopher Grader, Hoofd Werkplek bij Osram Continental, Pascal Matzke, Research Director & CIP Practice Leader, Forrester Research, Mathias Meyenburg, Managing Director en Technisch Directeur bij Vleet en Stephan Rohloff, Chief Marketing Officer bij DE-CIX Management.

Welke lessen hebben we geleerd van de Corona-crisis op het gebied van thuiswerken en de digitale werkplek?

Matzke:De afgelopen maanden is er, nu werknemers steeds meer vanuit huis werken, een nieuwe vorm van vindingrijkheid, innovatie en pragmatisme naar voren gekomen. Wat we zeker moeten behouden is de nieuwe vorm van saamhorigheid, die gekenmerkt wordt door empathie. Bovendien heeft de nieuwe teamgeest nu geleid tot een heroverweging van oude silostructuren in bedrijven. We moeten dit alles nu institutionaliseren, het herhaalbaar maken.

Rohloff: Hieraan zou ik willen toevoegen dat de afgelopen weken duidelijk is geworden dat een moderne economie altijd een digitale infrastructuur nodig heeft die robuust, schaalbaar en veilig is. Ik kan me vaak herinneren dat in het begin videoconferenties mislukten omdat de bandbreedtes of zelfs de apparatuur er niet waren. En tegen deze achtergrond denk ik dat de crisis een aanzienlijke impuls heeft gegeven aan het thema van de uitbreiding van datacentra en glasvezel, alsmede van toepassingen voor communicatie. Dit heeft nu ook het publiek en de politici bereikt.

Wat waren uw ervaringen met de digitale werkplek, mijnheer Grader?

Grader:Voor velen was het kantoor aan huis een grote verandering. Vaak is de technologie wel beschikbaar, maar ontbreekt de acceptatie van de werknemers. Maar zij moeten worden meegenomen in het proces naar een Moderne Werkplek en worden opgeleid. Bovendien is er nog ruimte voor verbetering op het gebied van virtuele communicatie, met name videoconferenties. Het inschakelen van de video heeft een grotere betekenis, vooral in deze tijden. Helaas is er vaak nog steeds een gebrek aan acceptatie.

Acceptatie is een goed sleutelwoord. Als het thuiskantoor er komt, hoe zullen onze kantoren zich dan op lange termijn ontwikkelen?

Meyenburg:Ik denk dat de infrastructuur in de steden zal worden teruggeschroefd wat de kantoorparken betreft. Tegelijkertijd zal er een verschuiving plaatsvinden van werknemers die thans in de stad wonen naar het platteland. Dat zal het stedelijk landschap op lange termijn veranderen. Wel zullen er nog steeds mogelijkheden zijn voor één-op-één-gesprekken, zoals sollicitatiegesprekken, die momenteel alleen per videoconferentie plaatsvinden vanwege het uitzonderlijke karakter van de situatie.

Matzke:Wat we in alle euforie niet mogen vergeten, is dat veel werknemers momenteel geen rustige werkplek hebben in het thuiskantoor. Naarmate de pandemie langer duurt, neemt ook het verlangen toe om weer naar kantoor te gaan. En als we het hebben over het onroerend goed, dan zal er in de toekomst zeker een apart kantoor aan huis komen naast de hobbykamer. In principe denk ik dat we zullen eindigen met een hybride model. Op de lange termijn zullen werkplekken en vooral de manier waarop we samenwerken veranderen.

Rohloff: Ik ben het hiermee eens en durf te voorspellen dat in de toekomst 20 tot 30 procent van de werkplekken docking stations zullen zijn waar werknemers flexibel naar kantoor worden gehaald. Omdat het thuiskantoor zijn gruwel in bedrijven heeft verloren. In de komende tien tot vijftien jaar zullen de binnensteden dan ook aanzienlijk veranderen. Het is denkbaar dat kantoortorens worden omgebouwd tot wooncomplexen. Dat zal ons nieuwe stadscentra opleveren. Ik vind het een positief idee dat de bankwijken die ’s avonds zijn uitgestorven dan tot het verleden zullen behoren.

IT-BUSINESS is medeorganisator en mediapartner van de Enterprise Workspace Summit 2020. Als u het evenement live wilt meemaken, kunt u tegen een speciale prijs een VIP-ticket bemachtigen.

► VIP-Ticket zum ENTERPRISE WORKSPACE SUMMIT 2020

 

.mybutton {background-color:#1d4b98;display:inline-block;cursor:pointer;color:#ffffff;font-size:15px;padding:13px 31px;width:60%;}.mybutton:hover {background-color:#25ae93;}.mybutton:active {position:relative;top:1px;}